Вода замутила градску власт

Д. НОВКОВИЋ

16. 10. 2015. у 06:33

После загађења пијаће воде у Пожаревцу затражене смене у "Водоводу". СНС: Забрану требало увести 2. октобра. Ваљаревић: Нисмо криви

Вода замутила градску власт

ПОЖАРЕВАЦ - Градски одбор СНС у Пожаревцу, од коалиционог партнера СПС захтева хитну смену Саше Ваљаревића, директора "Водовода и канализације", али и целог надзорног одбора, због закаснеле реакције на загађење воде.

СНС сматра да Ваљаревић није на време обавестио грађане да је у водоводу прекомерни ниво нитрата, већ је то учинио тек после трећег мерења, као и да није на време обезбедио цистерне са водом.

- Повећан ниво нитрата регистрован је још 30. септембра и директор "Водовода" о томе је требало да обавести грађане, градске челнике и директоре здравствених и школских установа. Уместо тога, он је отпутовао у иностранство - рекао је Бане Спасовић, лидер пожаревачког СНС и председник Скупштине града.

Он је додао да је наредно мерење 2. октобра, показало раст нитрата, па је "Водовод" већ тада морао да припреми цистерне. Уместо тога, оне су постављене тек шест дана након трећег мерења, када су грађани званично обавештени о загађењу воде.

Ваљаревић је одбацио оптужбе и навео да СНС покушава да прикупи политичке поене на рачун актуелне кризе у водоснабдевању.

- У овом случају нема ниједног пропуста "Водовода", нити његовог надзорног одбора. Нисмо криви ни због квалитета воде, јер су на њега утицале дуготрајна суша и рад бројних шљункара, нити смо криви због необавештавања грађана, јер је то обавеза Завода за јавно здравље - рекао је Ваљаревић.

Он је додао да нема намеру да поднесе оставку.

- Након последње контроле воде од 12. октобра, чим је Републичка санитарна инспекција забранила воду за пиће, ми смо већ имали припремљен план и одмах кренули да га спроводимо. Обавестили смо градоначелника и Градски штаб за ванредне ситуације, а онда обезбедили цистерне - рекао је Ваљаревић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације