Пожаревац: Грађани тешко до воде, многи немају пара да купе флаширану!

Д. Новковић

15. 10. 2015. у 07:04

Отежано водоснабдевање Пожаревљана после откривања нитрата у водоводу. По граду кружи седам цистерни

Пожаревац: Грађани тешко до воде, многи немају пара да купе флаширану!

Цистерна с водом у центру Пожаревца

Од како је ступила на снагу забрана коришћења воде из пожаревачког Водовода због повећања нитрата, грађани крстаре градом у потрази за цистернама. ЈКП "Водовод и канализација" обезбедило је седам цистерни, које се постављају на 35 локација и тамо остају по два сата. На улицама и на улазима у стамбене зграде истакнута су обавештење о сатницама и локацијама, како би грађани знали где да оду по воду и тамо напуне балоне и флаше.

- Немам паре да купујем воду, па су ми цистерне једино решење. Да не бих стално пратила где се оне налазе, понела сам два балона од по пет литара, да будем мирна макар неколико дана - каже пензионерка Верослава Петковић.

Неки од грађана жале се да цистерну нису нашли тамо где је било најављено.

- У мом делу града цистерна је требало да буде у Светосавској улици, од 10 до 12 сати, али је није било. Зато сам морао да идем десетак улица даље, да нађем другу - жали се таксиста Стеван Милојковић.

КОНТРОЛА ОСИМ контрола водовода, Завод за јавно здравље Пожаревац извршиће и ванредно узорковање јавних чесама у граду. Оно ће се у наредном периоду обављати једанпут недељно, а сви резултати достављаће се Градском штабу за ванредне ситуације.

Многи грађани не могу да се снабдеју водом док је цистерна у њиховом делу града, јер су тада на послу. Зато по завршетку радног времена морају или да купују воду или да одлазе у друге делове града, у потрази за цистерном. Вода у водоводу забрањена је за пиће када су три узастопна мерења показала да су нитрати у њој прешли границу од дозвољених 50 милиграма по литру.

Није познато до када ће трајати овакво стање у граду, али се претпоставља да ће прве обилније кише подићи водостај и тиме смањити ниво нитрата, па ће тада и забрана коришћење воде бити стављена ван снаге.

ДОВОЗЕ И ИЗ КОСТОЛЦА

ПОЖАРЕВАЦ има само једно извориште - Кључ, јер је Меминац искључен из употребе још пре 15 година, пошто су нитрати у њему прешли 100 милиграма по литру. Пошто се вода са изворишта Кључ сада може користити само као техничка, за грађане се цистернама допрема вода са изворишта Ловац у Костолцу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Zoran

15.10.2015. 08:22

Gradsku vlast ne interesuje narod, mesecima ga truje, a tek sada su zabranili upotrebu vode za pice. Pre 20 vekova Rimljani su spovodili cistu, pitku vodu sa Homolja direktno u kuce gradjana u Viminacijumu, a ovi u 21. veku ne mogu da obezbede vodu za pice pored 3 reke oko Pozarevca. U zadnjih 25 godina nikakav napredak u gradu (osim kockarnica i kafica), a zatvorene sve fabrike u industrijskom delu. Gradska vlast je nesposobna za sve osim da sebi napuni dzepove. Zato su najbolji. Jadni gradjani

Sima

15.10.2015. 19:17

Pa i ja zivim u prigradskom naselju Pozarevca ali nema gradskog vodovoda,i ja pijem vodu koja ima nitrata 57.90 i jos uvek sam ziv,cemu tolika frka.