Муке младих у Врању због стручне праксе: Политика, па струка?

Ј. Стојковић

15. 10. 2015. у 17:02

Муке младих у Врању због стручне праксе: Политика, па струка?

Филијала Националне службе за запошљавање у Врању

Више месеци одлаган, програм за приправнике са југа Србије и даље је предмет спорења. Сви оптужују "оне друге" да фаворизују своје чланство

ВРАЊЕ - После вишемесечних одлагања, најављен је почетак стручне праксе за младе и образоване људе, па би њих 120 прва радна искуства требало да стекне у овдашњим јавним и приватним предузећима. У међувремену, због великог интересовања, локална самоуправа планира расписивање још једног конкурса...

Чињеницу да је од најаве до реализације прве стручне праксе прошло неколико месеци врањска власт објашњава ставом да је толико требало да све буде усклађено са важећим законима, док опозиција сматра да је кривац за одуговлачење - политика.

- Верујем да у странкама на власти постоје спискови и то је један од разлога што је град одбио да стручну праксу спроведе у сарадњи са Националном службом за запошљавање. Ми осуђујемо овакав вид запошљавања и сигурни смо да нико ван политичких опција које воде локалну самоуправу не може добити прилику - каже потпредседник Градског одбора СНС, Горан Николић.

У Врању се, међути, спекулише и да странке на власти нису желеле да сарађују са овдашњом филијалом НСЗ управо због тога што је на њеном челу кадар напредњака, Дарко Јанковић, па су сумњали да би у том случају присталице СНС биле повлашћене.

Градоначелник Врања Зоран Антић (СПС) оштро демантује приче о "списковима партијски подобних кадрова". Каже, он ниједан списак још није видео, не интересује га ко је из које странке, па ће и овај посао обавити ваљано.

Перица Јанковић, члан Градског већа задужен за ово питање - уједно и потпредседник Демократске странке у Врању - збуњен је причом око спискова и тврди да ће о именима оних који испуњавају услове одлучивати стручна комисија.

- Процедура је јасна: документација се доносила у Градску управу и сви они који испуњавају критеријуме наћи ће се у ужем избору. И када су се људи распитивали код нас у странци, упућивали смо их на исту адресу као и све остале заинтересоване - тврди Јанковић, прецизирајући то да је град за стручну праксу сада издвојио 28 милиона динара, уз наду да ће догодине та сума бити и већа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Kosta

15.10.2015. 18:25

Perica Jankovic je odrzao sastanak u prostorijama DS u Vranju sa mladim ljudima clanovima DS koji ce krenuti na strucnu praksu i doslovce izavio:''Ovde nije bitan prosek ni duzina studiranja , bitna je lojalnost partiji.Ako dobijmeo ove lokalne izbore u Vranju mozete da racunate da cete ostati na tim mestima. Zato nam treba vas glas a vama treba posao.''Te veceri odrzan je sastan i ucentrali SPS u Vranju i ostalim partijama na vlasti koje su dobile odredjenu kvotu da zaposle svoje clanove

Perjanica

15.10.2015. 21:58

@Kosta - Tako je Kosta,živa istina.Tako je bilo,a verujem i na sledećem konkursu će biti isto.Na zapadu ništa novo.

Vranjanac

16.10.2015. 20:29

Strucnu praksu dobili i lica na mestima na kojima nisu prijavljeni. Sede kuci i dobijaju strucnu praksu. Pa za sta se oni osposobljavaju? Za nerad? Pa nije strucna nepraksa vec strucna praksa. Sramota je sta Antic radi u Vranju. Trebali bi nadlezni organi da se pozabave ovim problemom. Ali samo republicki jer ovi dole su lojalni vlasti i zmure pred problemima.

joca

16.10.2015. 20:30

Sramota je sta se radi. Sve su dobili mamina i tatina deca. Bitno je da su samo crveni.

kliti

16.10.2015. 20:53

ZOran Antic predsednik SPS a u Vranje samo kadrove sps a samo svoje clanove gura na praksu strucnu to je sramota to je skandal...a govori kao ne svi imaju pravo...