Сточари траже помоћ

М. НИЋИФОРОВИЋ

07. 10. 2015. у 07:33

Мештани Буђева подно Пештера све забринутији, угинуло још једно јуне. Сумња се на болест шуштавац, али потврде са узетих узорака нема

Сточари траже помоћ

У пештерском селу Буђево, где је у последњих десет дана од непознате заразне болести, за коју се основано сумња да је шуштавац, угинуло 11 говеда, је оболело још једно јуне, тежине између 350 и 400 килограма, коме највероватније неће бити спаса. Како тврде мештани и ветеринар-приватник који је оболелом говечету дао терапију, поново се сумња на болест шуштавац

- Угинула су ми два бика, а ово ће бити трећи, једва смо умолили ветеринаре из Сјенице да дођу и узму узорак који је, како нам је речено, послат Ветеринарском институту у Краљеву. Мада сви сумњају да је у питању шуштавац, још нема званичне потврде да је у питању ова болест и никаквих информација и помоћи, ни од надлежне ветеринарске службе, ни од општине, ни од државе - жали се сточар Родољуб Марковић.

- Невероватно је колико се надлежни државни органи незаинтересовани према нашем проблему, као да их се уопште не тиче ова невоља, чак покушавају да минимизирају број угинуле стоке, тврдећи да се ради о само два грла са која су узети узорци - истиче фармер Васо Ракочевић, који страхује за својих 60 расних крава и другу крупну стоку. Само један угинули бик кошта од 1.000 до 1.500 евра. Не знамо коме више да се обратимо и шта да чинимо. Зато поново апелујемо на Управу за ветерину и Министарство пољопривреде да овамо пошаљу своје екипе, утврде право стање и кажу нам шта да предузмемо - додаје Ракочевић.

У истим невољама су Селимир Балшић, Блажо Марковић, Велимир Поповић, Ратомир Ракочевић....

Из Ветеринарског института у Краљеву јуче је саопштено да још није завршена анализа узорака угинуле стоке, да се највероватније ради о шуштавцу и да нема разлога за панику, јер је болест локалног карактера, не преноси са једног говечета на друго, нити на људе, и нема опасности од веће заразе.

ЧЕКАЈУ НА ВАКЦИНУ

- НАША стока годинама није превентивно вакцинисана против ове и других сличних болести, како је раније рађено, јер после пропасти Ветеринарског института у Земуну, Србија нема своју вакцину за шуштавац. Чули смо да на тржишту постоји увозна вакцина, купили бисмо је, али нема ко да нам каже, где да је набавимо и како да вакцинишемо стоку... Надлежни државни органи би у свему томе требали да нам помогну, међутим, од њих, бар до сада, немамо ни информација, ни помоћи - каже Васо Ракочевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)