На Пештеру умиру говеда

М. НИЋИФОРОВИЋ

06. 10. 2015. у 10:30

Сточари у селу Буђеву код Сјенице у паници због мистериозне болести која је заразила животиње. Угинуло 11 јунади и бикова, ветеринари испитују узорке, резултати за неколико дана

На Пештеру умиру говеда

За недељу дана у пештерском селу Буђево, од за сада још непознате сточне болести, угинуло је 11 јунади и бикова. Сточари су уплашени и у паници, боје се да је у питању нека опасна заразна болест, која би могла да десеткује стада у најпознатијем сточарском крају у Србији, а можда угрози и људе.

- Болест напада углавном млађу крупну стоку, телад, јунад и бикове, нема никаквих претходних знакова обољења. Само у штали или на пашњаку пронађете угинуло грло. Мени је угинуо бик, комшијама по једно или два грла - каже фармер из Буђева Васо Ракочевић, члан Удружења сточара са Пештера.

- Долазили су ветеринари из Сјенице и узели узорке, сумњају да је у питању заразна сточна болест шуштавац, узорци су тренутно у Ветеринарском институту у Краљеву, још немамо резултате. Шта год да је у питању, тражимо од Министарства пољопривреде и Управе за ветерину да брзо реагују и учине све да се болест не прошири - забринут је Ракочевић.

Шуштавац, иначе, углавно напада крупну стоку старости до две године, карактерише се општом интоксикацијом организма, дегенеративним променама у мишићима екстремитета, појавом едема и накупљањем гаса у везивном, међумишићном и поткожном ткиву која на притисак шуште. Узрок болести је штапићаста бактерија клостридија која се налази у земљи (посебно где има распаднутих лешина или изгореле траве), стока се углавном зарази храном, најчешће испашом, инфекција се може појавити и због промена зуба код младе стоке. Инкубација траје два-три дана, после чега, најчешће, животиња угине.

Терапија не даје значајније резултате, јер је ток болести веома брз. Најбољи начин да се стока заштити су превентивне вакцинације, које се у овом крају, а и у другим деловима Србије у последње време не спроводе, наводно, зато што нема потребне вакцине.

Ветеринари кажу да у последње две-три године није било вакцијаније против шуштавца, јер Србија више нема домаћу вакцину за ову болест. Постоји увозна вакцина, али до нас није стигла. Преко "брда" у Црној Гори је има и стока се редовно превентивно вакцинише. Да ли треба да чекамо да нам стока цркава и да крене епидемија, па да нешто предузмемо - пита се Васо Ракочевић.

НЕМА РАЗЛОГА ЗА БРИГУ

ВЕТЕРИНАРСКИ стручњак и шеф Одељења за заразне болести у краљевачком Ветеринарском институту Зоран Дебељак, каже да за комплетну анализу треба више дана.

- Ако се буде радило о шуштавцу, сточари треба да знају да је реч о инфекцији локалног карактера и да се болест не преноси или се тешко преноси са једног говечета на друго, не преноси се ни на људе - каже Дебељак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације