Беловодски клесари

С. Бабовић

27. 09. 2015. у 13:11

Новоотворено одељење чува старе занате. Наставу сада похађа 14 талената

Беловодски клесари

У Политехничкој школи "Милутин Миланковић", коју похађа 610 ученика, ове јесени у клупе су сели ђаци - наследници беловодских мајстора. Прва генерација новог комбинованог одељења - клесари и дрворезбари - покушаће да настави традицију уметничког обликовања белог пешчара чија експлоатација у Белој Води крај Крушевца траје равно шест векова!

Славни уметници овог краја и манифестација, "Беловодска розета" која је овог лета одржана по 40. пут, инспирисали су школу да отвори нов профил четвртог степена. Увођење уметничких заната утицало је и да ова образовна установа, од раније познате "грађевинске" постане - "политехничка".

- Били смо мотивисани тиме што је један од најживљих културних центара крушевачког краја, Бела Вода, изнедрила изузетну градитељску и уметнику баштину и престоницу српског клесарства и вајарства - предочава за "Новости" Надежда Миловановић, директорка школе, напомињући да се зна да су управо мајстори из околине Крушевца клесали камену чипку "розета" Моравске школе.


Идеја да се у Расинском округу настави школовање уметника у камену, али и у дрвету привукла је и значајна имена, од професора Велимира Каравелића, редовног учесника вајарских колонија на "Беловодској розети", преко вајара - клесара Зорана Васиљковића, до челника града те 2013. када се кренуло у реализацију елабората.

Одељење је верификовано прошле године, а од ове примили смо 14 сјајних талената - каже наша саговорница.


НАСТАВА

СЕДАМ ученика који обрађују камен и седам оних који су се определили за резбарије имаће јединствену наставу у предстојеће четири године. Различиту праксу у посебно прилагођеној учионици и у радионици имаће од трећег разреда. Док се руке не извеште са правим алатом, чека их много вежбе са глином.

ЧУВЕНИ ПЕШЧАР

У БЕЛОЈ Води је од 1919. до 1925 постојала школа заната. Експлоатација камена са чак 25 топлих валера обележила је и село и мештане, а беличњак је уграђен у манастире, чесме, утврђења, школе. Због естетике и постојаности, пешчар су радо бирали кнез Лазар, деспот Стефан Лазаревић, патријарх Герман...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације