Вршцу статус првог винског града

Ј. Јовановић

16. 09. 2015. у 19:00

Захваљујући традицији Банаћани једини у Србији постали део Европске мреже РЕЦЕВИН

Вршцу статус првог винског града

ВРШАЦ - Захваљујући вишевековној традицији узгајања винове лозе и прављења квалитетних вина, као и промоцији ове гране привреде, Вршац је постао члан Европске мреже винских градова РЕЦЕВИН, а самим тим и први и тренутно једини вински град у Србији.

Пријем Вршца у ову организацију, која већ има 77 градова, чланова из 10 земаља Европе, симболично ће бити озваничен у оквиру програма 58. манифестације "Дани бербе грожђа", која се у том граду традиционално одржава од 17. до 20. септембра.

- Ово ће нам осим боље промоције на домаћем тржишту, омогућити и позиционирање на винској мапи Европе - каже Марија Кулић, чланица ОВ за туризам.

Карме Рибес, генерална секретарка РЕЦЕВИН, која ће у суботу Вршчанима уручити повељу о приступању у чланство, за "Новости" каже да је циљ ове организације промоција винске културе и повезивање својих чланова ради размене искустава и успостављања сарадње.

- Приступањем у нашу организацију, Вршац ће добити и могућност да у сарадњи са градовима из наше мреже прави пројекте о развоју винског туризма и са њима конкурише код фондова ЕУ - додала је Карме Рибес.

Иницијатори идеје о приступању РЕЦЕВИН били су чланови Банатског винског реда "Свети Теодор" из Вршца, које ове године прославља прву деценију постојања.

- На уласку у Вршац биће постављена табла са амблемом РЕЦЕВИН, што ће гостима бити убедљив путоказ да долазе у вински град - каже Никола Цуцуљ, први човек вршачких витезова вина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације