ДЕПРЕСИЈА је у Вршцу узела маха. Груба статистика показује да је сваки трећи Вршчанин у једном моменту због ове савремене болести или других врста психоза затражио помоћ у Специјалној болници за психијатријске болести "Др Славољуб Бакаловић" у том граду, где је досад урађено око 13.000 специјалистичких прегледа.

Директорка ове установе др Татјана Воскресенски каже да ова тужна слика није присутна само у Вршцу, већ и у осталим градовима Србије, на шта је у највећој мери утицала немаштина и лоша економска ситуација.

- Пораст броја људи са неком психозом је евидентан, а, нажалост, он и даље расте. Највећи број пацијената који долази код нас су депресивни људи и сваке године их је све више - констатује др Воскресенски. - Незапосленост је оно што их највише мучи, јер све већи број људи остаје без посла, или прети опасност да остану без радног места, што им ствара тегобе. Због тога је све више оних који оболевају од депресије, иако немају генетске предиспозиције за то.

Вршац је годинама у самом врху листе градова са највећом просечном платом у Србији, али када се занемари та статистика и погледа реалан живот, јасно је да бројни Вршчани тешко живе. Од 36.000 становника, око 5.000 се налази на евиденцији Националне службе за запошљавање, а исто толико их прима социјалну помоћ. Предуге су и листе чекања за бесплатну храну у народној кухињи, где се тренутно оброк спрема за 725 породица.

У ЦЕНТРУ ГРАДА БЕЗ ПРЕДРАСУДА ЦЕНТАР за ментално здравље у Вршцу ради као испостава болнице "Др Славољуб Бакаловић", али се не налази у њиховим просторијама на Гудуричком путу, већ у центру града, у Стеријином сокачету. То је, кажу, и била суштина његовог отварања, како би се грађани ослободили и са мање предрасуда отишли на преглед код психијатра. Иако су потребе веће, оваквих центара има у само пет градова Србије, укључујући сада и Вршац.

Ова црна статистика, која је узроковала пораст броја оболелих од депресије и других менталних болести, створила је потребу да се у Вршцу отвори Центар за ментално здравље, у ком бивши пацијенти болнице "Др Славољуб Бакаловић" и сви грађани могу да се обрате за помоћ. У овом центру свакодневно раде психијатар, неуропсихијатар, радни терапует, психолог и социјални радник.

- Циљ нашег Центра је рано откривање симптома менталних болести и настојање да се такав пацијент што дуже задржи у породичном окружењу, као и да се спречи његова евентуална хоспитализација - каже др Ивана Мандић. - Тренутно имамо петнаесторо пацијената, са којима радимо индивидуално, а организујемо и радне терапије и радионице, у завиности од њиховог интересовања. Такође, помажемо им у социјализацији и обављању свакодневних обавеза. Водимо их на изложбе, у банку, пошту...

Вршчанима је, међутим, најважније то, што је отварањем Центра за ментално здравље избегнут компикован пут одласка најпре код лекара опште праксе по упут за специјалистички преглед, а затим одлазак у психијатријску болницу, у амбијент који многима ствара непријатан осећај. Сада је довољно само да дођу у Центар, где ће добити праве савете, а уколико се укаже потреба, бити упућени на лечење.