ОТКАКО је пре шест дана Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство саопштио да је поднео три пријаве против кланица ИМ "Матијевић", "Трифуновић" и "Неопланта", због појаве црвених мрља у Дунаву, код Новог Сада, распламсала се полемика између секретаријата и "Матијевића".

Подсетимо, образложење Покрајинског секретара за водопривреду Бранислава Богарошког гласило је да је против "Матијевића" поднета пријава за привредни преступ, јер је утврђено да кланица има пречистач воде, али га не користи у складу с прописима.

На то су оштрим саопштењем реаговали надлежни у индустрији меса, оптужујући Богарошког да је "једном несмотреном изјавом и непромишљеним поступком довео у сумњу пословање и кредибилитет компаније".

- Као озбиљна фирма, која успешно послује већ преко 20 година, то не можемо да дозволимо - поручили су из "Матијевића". - Против месних индустрија, које немају пречистач отпадних вода, поднели сте захтев за прекршајни поступак, а против нас који једини имамо пречистач, пријаву за привредни преступ.

СВИЊЕ ПЛАВЕ КРВИ У ПОЛЕМИЦИ са Браниславом Богарошким, из ИМ "Матијевић" додају: - Као што знате у Дунав се излила и течност плаве боје, па желимо да вас питамо, да ли ћете сада да сугеришете да, можда, кољемо краљевске свиње, плаве крви?

Уз то, из новосадске месне индустрије наводе да имају пречистач с танком од 20 тона у којем се прикупља крв, а када се згруша, односи се у кафилерију у Сомбору.

Из "Матијевића" постављају питање покрајинском секретару, да ли пријавом покушава да оправда "танани учинак на политичкој сцени са места за које ни сами не знате како сте дошли?"

Реагујући на овакво оглашавање кланичара, Бранислав Богарошки је навео да обавештавајући јавност 2. септембра о пријавама није прстом показао ни на једну од три наведене кланице, него само констатовао да су код њих утврђени недостаци у пословању, које је неопходно отклонити у складу са законским одредбама.

- Индустрија меса "Матијевић" нашла се једина прозваном да реагује и износи грубе увреде на рачун покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство - стоји у саопштењу Секретаријата, уз закључак да опаске о политичком учинку Богарошког сматрају неумесним, али да се они неће упуштати у оцену квалитета Матијевићевих производа.