Играли се врани коњи

Влада Илић

06. 09. 2015. у 09:03

На хиподрому, у чачанској Прељини, одржана 7. парада фијакера. Крај Мораве на празнику коњарства стотине посетилаца

Играли се врани коњи

"Играли се врани коњи крај Мораве...", одјекивала је у суботу песма Цунета Гојковића хиподромом у Прељини, код Чачка. На десетине власника прелепих липицанера и пастува из Војводине, централне и западне Србије шепурило се пред стотинама посетилаца, који су уживали у седмој по реду паради фијакера, коју је организовао Коњички клуб "Миленко Нишић" из Чачка.

Господа у парадним оделима, даме са шеширима, са отменим рукавицама, возало се баш као некада давно изазивајући дивљење окупљених. У својој кочији уживала је дванаестогодишња Анастасија Катић из Зрењанина. Вели нам да у свом клубу "Бегеј" има 25 липицанера, те да за њу нема лепшег осећаја од онога када се провоза у фијакеру. Чачанин Срђан Митровић из Љубића, чија породица традиционално узгаја липицанере такође је велики љубитељ коња. Иако има свега осам година, он је већ освајао награде као најмлађи такмичар у двопрегу.

Баш као и мој деда и отац, и ја обожавам коње. Тренутно имамо осам старијих грла и два ждребета. Сада већ могу да кажем да ту традицију нећу прекидати - казао нам је млађани Срђан, напомињући да узгој коња није лак, нити јефтин, али да увек победи љубав према овим животињама. - Мој деда Милутин ишао је са нашим липицанерима по Војводини, и тамо је постао познат. Зато ми сада гостимо Војвођане, који сваке године долазе на параду фијакера.

ВОЖЊА КОЈА СЕ ПАМТИ

ВОЖЊЕ двопрега у прецизности одузимале су дах гледаоцима. Такмичари, међу којима је било и оних који имају свега 15 година, олако су пролазили све капије, а ни брзине им није мањкало. Вожње које ће се дуго памтити имали су Ивица Васић из Пећинаца, Вукашин Ракић из Обреновца, Милош Плавшић из Добановаца, Милан Костић из Зрењанина, Стефан Стијовић из Београда...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације