Дечја фондација "Свети Сава", из Хелсинборга, у Шведској, прикупила је новац за адаптацију оронуле куће у којој у планинском делу села Река, надомак Брзе Паланке, у немаштини живи четворочлана породица Бибуловић. У брвнари од блата, површине 56 квадрата, на земљаном поду, без елементарних услова за живот, одрастају две девојчице од осам и 10 година - Анастазија и Љиљана.

Ове ученице другог и четвртог разреда, издвојеног одељења ОШ "Стефанија Михајловић", из Брзе Паланке, које до школе кроз беспуће пешаче километар и по у једном правцу, летњи распуст проводе чувајући десетак коза. Беда и немаштина притисли су са свих страна, а Анастазија и Љиљана одрастају у кући без паркета, дечије собе и играчака, воде и купатила, без мобилног телефона, интернета, телевизора...

Оне проводе летњи распуст у беспућу, помажући родитељима који се баве пољопривредом и од тога живе, јер немају других прихода. Њихове муке препознала је дечија Фондација "Свети Сава", из Хелсинборга, у Шведској, а глава породице - домаћин Драгиша - дочекао нас је изненађен жељом људи добре воље да му помогну.

- Од детињства се мучим бавећи се пољопривредом. Године притисле, али преживљавамо. Донацију људи из белог света утрошићу за изградњу купатила и малтерисање спољних зидова јер долази зима, а кроз труле греде брвнаре ветар хлади просторије. Коначно ће девојчице имати мало боље услове - прича Драгиша и стеже жуљевите тежачке руке.

За тежак живот Бибуловића чула је Милица Јовановић, из кладовске Грабовице, и о томе известила чланове хуманитарне Фондације из далеке Скандинавије.

- Када смо сагледали околности у којима живи ова породица, кренули смо у акцију прикупљања помоћи. Нажалост, средства нису велика јер Фондација помаже деци на просторима некадашње Југославије. Потреба је много, могућности мало, али не одустајемо - казала је Милица Јовановић.

Она је позвала људе добре воље да помогну Бибуловићима. Овој породици је неопходно готово све, од покућства до свих ствари потребних за нормалан живот.

Оставили смо Бибуловиће помало збуњене изнанадном пажњом, у друштву кума Јована Миндића, без чије помоћи, како нам рекоше, "би тешко опстали".

БЕСПЛАТНА МОНТАЖА

ПОРОДИЦИ хуманих прикључио се и Мића Дабесковић, јер је одлучио да без надокнаде четворочланој породици монтира опрему за купатило.

- То је мој допринос овим девојчицама и њиховим родитељима. Најпре треба да извучем линију водовода дугачку 350 метара, колико има од куће до оближњег потока. Након тога, уредиће им се мини купатило. Али, не само то - остао је загонетан водинсталатер из оближњег насеља Грабовица.