Краљевски салон за важне одлуке

Јелена Илић

23. 08. 2015. у 08:11

Велико интересовање за некадашњи летњи двор Обреновића, данас резиденцију Владе Србије. Из ложнице краљица Драга Машин послала лажну вест о својој трудноћи са краљем

Краљевски салон за важне одлуке

ЗАБРАЊЕНИ град отворио је капије “смртницима”. Само за три месеца откада је “Вила Златни брег”, споменик културе и резиденцијално здање Владе Републике Србије, званично отворена одајама у којима су се одмарале краљице Наталија и Драга и краљ Александар, прошло је више од хиљаду људи.

Први пут у историји овог здања затвореног типа, које се деценијама користило искључиво за потребе државних органа, прошли су туристи, али и Смедеревци.

- На ово смо, као многи, чекали деценијама. Први пут сам са породицом у вили, и заиста смо одушевљени. Ово ваља доживети - каже Ненад Грбић који је, као и већина његових суграђана, двор гледао само на сликама.

Некада су овде долазили изасланици султана, паше, бегови, посланици, шефови српске и руске тајне полиције, тајни агенти. Незванично, у вили је преспавао фудбалска легенда Дијего Армандо Марадона.

У вили су најчешће боравили Тито, Дража Марковић, Стане Доланц. Овде су се одржавале министарске седнице. Била је објекат владе СФРЈ, а реновирана је 1961. године за Самит несврстаних. Последњих година користили су је премијери и шефови државе. Недавно је, као прави домаћин, вино из овдашње винарије служио премијер Александар Вучић лично, додуше само новинаркама.

После потписивање протокола између Града и Управе за заједничке послове Владе Србије, која газдује објектом, летњи двор је два пута седмично отворен за групне посете.

- Након свечаног отварања 16. маја, а у оквиру европске манифестације “Ноћ музеја”, до данас вилу је посетио 1.031 посетилац најразличитијих узраста и интересовања. У току трајања школске године значајно је био већи број посетилаца ученика основних и средњих школа у односу на друге посетиоцe - каже директорка Музеја Смедерево Татјана Гачпар.

* Бранка Пујић, Ферид Карајица, Тамара Драгичевић и Нина Јанковић

Фотографисање унутар виле није дозвољено, али у комплексу јесте. Било је захтева за одржавање чина венчања, али они нису одобрени, док се младенци могу сликати испред виле током организоване посете групе, каже Гачпарева.

Ентеријер виле је поставка Историјског музеја Србије. Посетиоци имају прилику да виде гарнитуре из 1780. године, тепихе с краја 19. века из Азије, иконе из 18. века, радни кабинет краља Милана у коме је персијски тепих од 500.000 чворова камиље длаке, стар три века.

Гости обилазе летњи и зимски салон, зелени салон, краљевску ложницу из које је Драга Машин у свет послала лажну вест о својој бременитости. Имају прилику да чују које су све важне одлуке овде донете.

НОВИ ТЕРМИНИ- Због великог интересовања, током манифестације “Смедеревска јесен” повећан је број дана предвиђених за посету која ће бити организована од петка до недеље од 4. до 6. септембра у терминима када се и очекује највећа посећеност нашем граду - каже директорка Музеја.

- Јавности у пуном светлу показујемо историјско и културно благо Србије. Планирамо да развојем нових садржаја у будућности, овде створимо туристички рај - каже љубазни домаћин виле Зоран Милосављевић.

Рај за око и душу је и данас, као и некада. Овде су обитавали Бранислав Нушић, Паја Јовановић, Милован Глишић, Стеван Сремац, Сима Матавуљ. Данас долазе њихови савременици, посленици културе.

- Имали смо доста посета, неки су први пут били, неки су желели поново јер их је оно што су видели очарало. Угостили смо целокупну екипу Тврђава театра, чланове жирија, глумце, каже Марија Аничић из Центра за културу.

Глумци су међу реткима имали привилегију да овде и раније бораве. У одајама српске династије снимани су филмови “Четврти човек” и “Пљачка Трећег рајха”, драме “Чеховљеве минијатуре”, серије “Крај династије Обреновић” и “Последња аудијенција”.


НАЈСТАРИЈИ ЛЕТЊИКОВАЦ

Најстарији летњиковац српске династије подигао је 1865. године кнез Михајло Обреновић на имању које је купио његов отац кнез Милош Обреновић. Једини је сачуван летњиковац ове династије, осим двора у коме је данас Скупштина града Београда. Проглашен је за споменик културе 2009. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације