ЈАГОДИНА - Фотографски папир или полеђина старог календара, керамичке плочице, воштане боје и старинска пегла, основна су средства за необичан хоби којим се бави Драгиња Јанковић (59). Склоност према сликарству она реализује без кичице, техником растапања воска - налик енкаустици, коришћеној још у старом Египту и Риму, а касније Византији.

Тајна је, објашњава ова Јагодинка, у томе да се пеглом - загрејаном на најнижој температури - најпре лагано растопи обична бела свећа и њоме премаже читав папир, како би пегла могла да клизи. Потом се топе и на тако припремљену подлогу пеглом наносе воштане боје...

- Користим искључиво пеглу, а чар ове врсте уметности је у томе што све мора да се ради изузетно брзо и прецизно, с обзиром на то да се боје суше за само неколико секунди и нема времена за исправке - објашњава Драгиња, која је недавно почела да осликава и керамичке плочице, што је још тежи изазов.

Иначе, за ову уметност погодна је искључиво старинска пегла, какву су користиле наше баке, јер нема тефлонску подлогу, ни рупице за пару. А после "сликања", на реду су глачање и полирање.

Драгиња је за енкаустику сазнала пре две године, посредством интернета, а претходно је аматерски стварала углавном темперама и акрилним бојама. Новој техници озбиљније се посветила поосле пропасти "Југобанке", у којој је радила две деценије - надајући се да би то могло да јој употпуни кућни буџет. Нажалост, новац за организовање самосталне изложбе нема, ни продаја не иде сјајно, па је једина корист психотерапеутско дејство...