Смедерево: Поскупљење и на - гробљу

Ј. Илић

11. 08. 2015. у 13:00

Смедерево: Поскупљење и на - гробљу

Старо гробље у Смедереву

Поред воде и грејања, у граду на Дунаву нове цене добило и све везано за "вечне куће"

СМЕДЕРЕВО - Скупштина града дала је сагласност на нове цене сахрањивања, чији су поједини елементи поскупели и до 45 одсто. Образложење надлежних је да износи надокнаде за ову услугу нису мењани готово две године, а и убудуће ће бити нижи него у другим градовима.

По новом ценовнику ЈП "Зеленила и гробља", цена копања гробног места је готово удвостручена - са досадашњих 2.970 на 4.754 динара. Повећане су и цене закупа гробних места, те одржавање гробова за 13, односно 40 одсто, док су за десети део увећане цене закупа земљишта за гробницу и одржавање гробнице.

У новом ценовнику је и нов намет - аранжирање венаца и цвећа - који кошта чак 870 динара.

- За те послове предвиђено је ангажовање једног радника у трајању од сат и по, па то износи толико. У овај трошак урачунато је и обликовање хумке, те поставање надгробног знака - објашњава Драган Савић, заменик директора ЈКП "Зеленило и гробља".

Ова поскупљења, иначе, надлежни су обрачунали према режијским трошковима, посебно истичући податак да годишња потрошња струје на гробљима износи 600.000, а воде 150.000 динара.

Скупштина града Смедерева, на истој седници, одобрила је и поскупљење воде, односно грејања.

Вода је поскупела за 24,28 одсто, па ће грађани чији стамбени објекти имају канализацију кубни метар убудуће плаћати 78,89 динара, док ће за кориснике без канализације нова цена износити 65,68 динара.

Иако је "Топлана" тражила повећање цене за десет одсто, грејање је поскупело упола мање, тако да ће загревање квадратног метра стамбеног простора убудуће коштати 106,72 динара, док ће онима који су уградили мераче топлоте цена бити увећана са 6,81 на 7,15 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације