ЗА месец дана, колико овде ради најсавременије ванболничко породилиште на југу Србије, рођене су само четири бебе. Иако се у овој општини дуго инсистирало на потребама становништва за породилиштем, које није било у функцији дуже од две и по деценије, па се сада поставља питање исплативости његовог рада, надлежни тврде да се ради на враћању поверења пацијената из овог краја.

- Од 15. јула, у ванболничком породилишту рођена су четири дечака и ја не сматрам да је то мали број, с обзиром на то да је ово почетак рада установе која, ипак, нема операциону салу. Код нас раде три лекара и пацијенткињама смо на располагању 24 сата. Имамо уговоре о допунском раду са четири гинеколога из Врања који долазе по потреби, али се најпре процењује колико ће порођај бити компликован. Ако је неопходан царски рез, или нешто слично, што такође захтева улазак у операциону салу, неминовно је транспортовање у 45 километара удаљено Врање. Зато многи родитељи уопште не желе да ризикују компликације - каже др Митат Сахити, директор Дома здравља у Прешеву, прецизирајући да се годишње на територији ове општине роди од 350 до 420 беба.

Начелник Гинекологије у Врању и један од лекара који помаже у Прешеву, др Горан Радојчић, није желео да коментарише спекулације о исплативости рада тамошњег породилишта, али је нагласио да колеге увек могу рачунати на сваку врсту помоћи из града на Пржару, у којем се сваке године роди око 1.700 беба.


ПОХВАЛЕ

ПРИЛИКОМ недавног боравка у Прешеву, премијер Србије Александар Вучић посетио је и Породилиште, у које је Влада Србије уложила 115 милиона динара, а ЕУ и Албанија донирали су евре: 250.000, односно 50.000. Тада је оцењено да су услови изванредни - бољи него у многим већим центрима широм Србије.