У ванболничком породилишту у Прешеву, након паузе од 26 година, рођена је прва беба.

А.Б. из Прешева родила је дечака тешког четири килограма, а према речима докторке Џејљане Ферати порођај је протекао нормално, саопштио је данас Координационо тело за Бујановац, Прешево и Медвеђу.

Особље, медицинске сестре и лекари у ванболничком породилишту у Прешеву позвали су све труднице у Прешеву да дођу на прегледе, контроле и породе се у свом граду.

"Овај порођај је охрабрујући и за све друге мајке и позивамо их да дођу и да се породе у Прешеву", рекла је докторка Ферати.

Председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић честитао је родитељима и особљу ванболничког породилишта рођење детета.

"Након 26 година у Прешеву је рођена прва беба у савремено опремљеном ванболничком породилишту. Ово је успех свих нас јер смо обезбедили услове да се жене из Прешева и околине порађају у простору које по правилима струке испуњава највише стандарде", истакао је Станковић.

Он је поручио особљу да очекује да испоштују високе захтеве које стука поставља пред њих и да ће оправдати те потребе.

Ванболничко породилиште у Прешеву има две сале за порођај, инкубатор, фототерапију, собе за сестре, четири собе за рехабилитацију, кухињу и остале потребне просторије.

Од данас труднице из Прешева неће морати да иду по другим градовима и другим болницама, јер је ванболничко породилиште у Прешеву доступно мајкама 24 часа, наводи се у саопштењу.