Муке у возилима “Ниш-експреса”: Уз карту и кување

Д. Стојановић

28. 07. 2015. у 13:08

Путници се жале на неподношљиве услове у аутобусима. Превоз ка Алексинцу организован минибусевима са 18 седишта

Муке у возилима “Ниш-експреса”: Уз карту и кување

ПРОТИВ своје воље, и овог тропског лета свакодневно се кувамо у аутобусима "Ниш-експреса" у којима температура достиже и педесетак степени Целзијусових, а то још морамо и да платимо. Услови превоза су тотално нехумани, многи путници падају у несвест, а надлежни на наше примедбе само одмахују руком, јер им је изгледа најважније да узму паре.

Ово је само део коментара путника из аутобуса нишког превозника, који се из године у годину понављају. Тако је и ових врелих летњих дана, када је у већини аутобуса без клима-уређаја или са поквареним клима-уређајима, прави несносни пакао недостојан човека.

- Зими се смрзавам, као да превозе пингвине, а лети ме кувају, јер су монополисти, а ја морам због доласка на посао у Ниш, као и за повратак, да користим баш аутобусе "Ниш-експреса", плаћајући унапред 8.250 динара сваког месеца за релацијску карту - каже професорка из Алексинца Злата Стојановић.

То траје годинама, надовезује се бивши рудар Алексиначких рудника Дејан Срејић, а на све вапаје путника код диспечера на аутобуској станици да се нешто предузме, они само одмахују руком.

Иначе, већина аутобуса овог превозника ка Алексинцу има ограничену брзину од 50 километара на сат. Путовање на овој релацији од 30 километара траје четрдесетак минута, а унутрашњу температуру од педесетак степени не може да спусти чак ни отварање свих прозора или поклопца на крову.

- Враћам се из Ниша у 16,20. Замислите, за тај полазак који има доста путника, дају нам минибус са 18 седишта, а бар дупло више људи мора да стоји. Као да смо у конзерви сардине, многи се онесвешћују, а недавно је једна девојка уз много среће избегла теже последице - истиче архитекта Жељко Јанковић. - У таквим околностима муку муче и сами возачи који су можда и у горој ситуацији од нас. Не дај боже да неком од њих припадне тешко, ко зна шта би све било.

Ситуација је идентична и у градском превозу у Нишу, где се на овој врелини у аутобусу нађе и стотинак путника, али овде се "кувају" и у аутобусима остала три превозника.


ЧЕТВРТИНА БЕЗ КЛИМЕ

- ОД укупно 350 наших аутобуса, четвртина њих нема климу. У току је обнова возног парка, како бисмо обезбедили квалитетнији превоз, те ће постепено и та возила бити ван употребе. Знамо да су температуре високе, да у аутобусима није баш угодно на овој врелини, али трудимо се да у најкраћем року поправљамо покварене клима-уређаје и за то постоје посебне екипе. Када је реч о минибусевима, они су нови и имају климу, али вероватно не може много да помогне на плус 36 или 38 степени - каже директорка сектора за односе са јавношћу у "Ниш-експресу" Драгана Николић, наглашавајући да сва међуградска возила имају климу, а у градском превозу у 85 одсто аутобуса...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Aca

28.07.2015. 13:50

Ej, u autobusu se voze profesori i arhitekte. Kakva smo zemlja, profesor ne može da zaradi za auto i 2x30km dnevno.

Resenje za bahate sofere i prevoznike

28.07.2015. 15:08

Ne kupujte kartu dok vam ne obezbede sediste i dok ne ukljuce klimu u autobusu.

Svasta

28.07.2015. 18:27

@Aca - sta se cudis, to je samo profesor ili arhitekta, nije neka starleta, pevaljka, politicar, clan stranke...

Profesorka

28.07.2015. 20:40

Sve je ovo tačno,ja putujem iz Niša i imam konkretan predlog. Kada bi profesori koji putuju iz Niša za Aleksinac i obrnuto zamenili mesta, svaka zamena bi značila uštedu od (8250+1980)x2=20460 dinara. Malo li je?

e

28.07.2015. 21:55

@Profesorka - Jasno je ali pri zameni mesta teško da se zadrži status(rešenje i % rada u školi- krećeš od 0) Prelazi se na ugovore-imala sam sličnu situaciju ali su me upozorili (nisu svi direktori isti a i Školska uprava je "priča za sebe") Važi i ovo"Nijedan pop nije bio vladika u svoje selo".

Nišlijka

29.07.2015. 18:14

Sve ovo o čemu pišete + nišlije plaćaju najskuplji gradski i prigradski prevoz u Srbiji ! A sve to nam je sredio gradonačelnik Niša Perišić u nameštenom tenderu u kome je igrao glavnu ulogu i koji je snimljen i javno objavljen na lokalnom portalu još jesenas. Iako je tužilaštvo navodno odmah reagovalo, do danas ništa ! E to vam je Niš