ВЕЛИКА количина црвене течности непознатог порекла излила се у петак, нешто после 11 часова, из цеви "Водовода и канализације" у Дунав надомак Жежељевог моста. О каквој течности је реч и ко ју је испустио у канализационе цеви, а тиме и у реку, засад се, међутим, не зна.

- Одмах по дојави узели смо узорке и послали их на анализу у нашу лабораторију и она ће бити готова за дан-два - изјавио је за "Новости" Давор Сантрач из "Водовода и канализације".

Пошто и то предузеће, и надлежне инспекције имају и регистар потенцијалних загађивача, када анализа буде готова, а састав спорне течности познат, моћи ће и да се претпостави ко је, и шта, испустио у Дунав. О свему је, наравно, одмах обавештена Покрајинска инспекције за заштиту животне средине, у чијој надлежности су еколошки инциденти ове врсте.

- Били смо, наравно, на лицу места и оно што смо видели не указује на неке озбиљније последице, али опасност не треба ни минимизирати. Тек када анализа буде готова, моћи ћемо да кренемо са утврђивањем одакле је спорна вода дошла и према загаћивачу предузмемо и одговарајуће мере - каже за наш лист Мирослав Берковић, начелник те инспекције.

Како било, ко је и какву течност испустио, тек би требало да се сазна, а исто важи и за евентуалне последице и, наравно, санкције за оне који су их произвели. А то да се отпадне воде у великим количинама у Дунав испуштају баш петком није, веле дугогодишњи познаваоци прилика у тој области, ништа необично. Напротив. Ваљда рачунајући да крајем седмице пажња јавности, а тиме и надлежних, опада, велике новосадске фирме су то, кажу, чиниле - одувек.
ОДГОВОРНОСТ ШТО ПРЕ

ГРАДОНАЧЕЛНИК Новог Сада Милош Вучевић затражио је да се под хитно утврди ко је одговоран за изливање сумњиве течности у Дунав код Жежељевог моста.

- Здравље Новосађана је најважније и стога је важно да се брзо утврди и ниво загађености воде и узрочник појаве која је, с правом, узнемирила грађане - додао је Вучевић.