Долијао капиталац од 215 килограма

В. Ћ.

24. 07. 2015. у 12:23

Долијао капиталац од 215 килограма
У планинским селима у околини Пирота жетеоци свакодневно "ратују" са дивљачи. Два ловца успела у току ноћи да са пет метака савладају разјареног вепра

ПИРОТ - У планинским селима пиротског краја води се мртва трка између ретких комбајнера и намножене популације дивљих свиња, које су се, као никада досад, острвиле на скроман планински берићет - жито.

У жељи да спасу род пшенице, сељаци траже помоћ од ЛУ “Понишавље”, које одобрава одстрел дивљачи. Највише ловачке среће имали су неку ноћ Милош Младеновић и Нешко Костадиновић, ловци поменутог удружења, који су одстрелили дивљег вепра, тешког читавих 215 килограма! Капиталац је пао недалеко од села Нишор, тек после петог метка.

Младеновић и Костадиновић се ловом баве десетак година и ово им јер први улов, који би пожелели и много искуснији стрелци.

- Били смо на чеки и око поноћи нам се приближио огроман вепар. Испалили смо три хица, он је само скикнуо и отишао као да се ништа није десило. Сишли смо с дрвета и по месечини кренули за њим. Бојали смо се да ће се притајити и напасти нас у мраку, али се то, на срећу, није десило. Нашли смо га после стотинак метара у шипражју. Опалили смо из пушака још пар пута, али је вепар пао тек после петог метка. Овако снажну животињу нисмо видели - кажу за “Новости” Младеновић и његов кум Костадиновић.

- Просто нисмо веровали да смо имали толико среће. Тек кад је престао да дише, били смо на правим мукама. Мобилним смо позвали неке пријатеље из града који су дошли да нам помогну да га извучемо до пута. Извлачење је трајало добрих два сата, а прегледом је констатовано да је животиња потпуно здрава - причају углас сретни ловци.


ШТЕТА НА ЖИТУ И КРОМПИРУ

У ЛУ “Понишавље” кажу да свим власницима парцеле излазе у сусрет.

- До сада је одстрељено седам дивљих свиња, којих највише има око Нишора, Ореовице, Сопота, Темске, Осмакове, Сукова, Петровца и још неколико села. Вепар ког су одстрелили Младеновић и Костадиновић је прави трофеј - каже Радиша Николић, секретар удружења, и додаје да је дивљач досад причинила штету на многим парцелама под житом и кромпиром.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

zoran

24.07.2015. 12:49

Naslov bi trebao biti drukciji .... razjareni lovci ubili moroljubivog vepra.Toliko ...Inace na slici se vide mali, neduzni prasici, koji beze od divljih lovaca.Zar vam nikada nece biti dovoljno ubijanja?Zasto seljaci ne postave ograde? Zasto u jeku zetve ne postave pse da cuvaju zito?To bi resilo sve probleme bez (nepotrebnog!) ubijanja.Hvala

Milan.E.

24.07.2015. 17:23

Crni Zorane ,pa gde ti zivis svo ovo vreme?Stvarno si smesan ako stvarno tako mislis.

alex miles

25.07.2015. 05:43

@Milan.E. - Zoran zivi u tamo negde nekom golubarniku u mestu znanom po imenu BG Pasaluk.Video on vepra u zivotu nije video.