Нова Варош: 68 становника отровано водом са јавне чесме

Д. Гагричић / Танјуг

18. 07. 2015. у 09:48

Нововарошком Дому здравља приjавило се 27 људи са стомачним тегобама, док се болници у том граду до сада jавила 41 особа, али нико од њих ниjе хоспитализован

Нова Варош: 68 становника отровано водом са јавне чесме

Нова Варош

Нововарошком Дому здравља приjавило се 27 људи са стомачним тегобама, док се болници у том граду до сада jавила 41 особа, али нико од њих ниjе хоспитализован.

Директорка ужичког Завода за jавно здравље Биљана Mиjовић рекла jе Танјугу да се узрок jош не зна и да су анализе у току, али да нико од пациjената ниjе хоспитализован.

Oна jе прецизирала да су се грађани jавили због диjареjе, повишене температуре и повраћања.

Mиjовић jе навела да се у овом тренутку не може говорити о епидемиjи, будући да су лабораториjске анализе у току.

"Наше екипе су одмах након приjаве изашле на терен, узорковале воду, међутим, не можемо да потврдимо да jе хигиjенска неисправност воде узрок тегоба", изjавила jе Mиjовић.

Oна каже да jе неопходно обавити епидемиолошко истраживање, коjим ће се утврдити шта jе узрок ове поjаве.

Директор болнице у Новоj Вароши Бранко Поповић рекао jе Танјугу да jе до сада у одсеку хитне помоћи на одељењу опште праксе примљена 41 особа са симптомима диjареjе и повишене телесне температуре.

"Након прописаних терапиjа сви су пуштени на кућно лечење, jер ниjе било потребе за хоспитализациjом", рекао jе Поповић и додао да су анализе воде ужичког Завода за jавно здравље показале да jе она физичко-хемиjски исправна.

Поповић jе додао да се очекуjу бактериолошке и микробиолошке анализе воде.

Oсобе коjе су се jавиле за медицинску помоћ су углавном са подручjа Нове Вароши, а болница има довољне капацитете и стручно особље у случаjу да ова поjава добиjе форму епидемиjе, нагласио jе Поповић.

Раније данас за "Новости" је речено да је због тровања водом у Дом здравља у Новој Вароши у петак увече примљено је 30, а у суботу ујутро још четири пацијената.

“Сви грађани су имали исте симптоме: малаксалост, мучнину, повраћање и дијареју. Сви кажу да су пили воду са Мушине чесме - каже Радивоје Бујишић, начелник Општнског штаба за ванрдене ситуације.

Штаб је забранио употребу воде за пиће са свих јавних чесама у граду. Са њих су узети узорци, као и из градског водовода, а резузлтате ће Завод за јавно здравље из Ужица саопштити данас у 15 часова

Сузана Суљагић, директор комуналног предузећа “3. септембар”, тврди да је вода за пиће из градског водовода исправна.

Од снабдевача града затражено је да повећају дистрибуцију воде у продајним објектима.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације