Зајечар због миграната на ивици ванредног стања

Љ. Трифуновић

15. 07. 2015. у 07:05

Зајечар због миграната на ивици ванредног стања

Тодоровић показује мигранте у Зајечару

Град на Тимоку више не може да се носи са огромним приливом невољника са Блиског истока

ЗАЈЕЧАР - Штаб за ванредне ситуације озбиљно размишља о увођењу ванредног стања јер, по према подацима којима располажемо, на граници са Бугарском чека око 40.000 миграната из земаља Блиског истока, спремних да уђу у нашу земљу - каже Милко Тодоровић, помоћник градоначелника града на Тимоку, задужен управо за ванредне ситуације.

С обзиром на то да је, само током протеклих неколико дана, у Зајечар ушло више од хиљаду миграната из Сирије, Авганистана, Ирака... - наставља Тодоровић - дата је препорука органима локалне самоуправе да, до даљег, откажу све скупове и манифестације на отвореном.

- Град више нема могућност да се стара о мигрантима, као ни новац за додатно одржавање комуналне хигијене. Ни у медицинским установама више нема места за пружање помоћи тим људима, па не можемо ни да проверимо да ли су неки од њих заражени. Такође, више ни финансијски не можемо да издржимо толики прилив миграната и неминовно је да, после још једне безбедносне провере, донесемо дефинитивну одлуку да ли ћемо увести ванредно стање - изричит је Тодоровић.

С друге стране, Горан Томић, начелник Полицијске управе у Зајечару, истиче да су током последњих месеци, спречили улазак у Србију више од 3.000 миграната, што је далеко већи број него у истом периоду лане. Ипак, сматра да у овом тренутку нема разлога за увођење ванредног стања. Томић је уверен да би право решење било формирање прихватног пункта у којем би мигранти добили медицинску и сву осталу помоћ.

Он истиче и да се тек један одсто избеглица са Блиског истока задржи у граду на Тимоку, док огромна већина наставља пут ка Суботици - чему погодује и велики број оних који би да зараде шверцујући их кроз нашу земљу. Иако је до сада процесуирано више од стотину особа који су се бавиле тим "послом", овај проблем сваким даном је све већи.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Ljubica Markovic

16.07.2015. 23:34

zasto vise ne perete ulice? Grad smrdi od prljavstine a kakve su zelene povrsine u centru grada? nisu poblem migranti, oni dodju i prodju a gde mi da idemo???