ЛЕСКОВАЦ - Станислав Трифковић (74) из Печењевца последњих пет година свог живота описује као муку и јад. Сузних очију прича да годинама сам брине о непокретној супрузи Јасмини, у кући која се распада, без воде и купатила. Више од половине своје пензије, од око 20.000 динара, потроши на лекове.

Са остатком примања, саставља крај с крајем, а кап која је прелила чашу жучи је пореско решење које га терети за кућу од 76 квадрата, иако од уџерице у којој живе, Трифковићи могу да користе само - једну собу.

Станислав каже да му је тешко да гледа како се руши дом који је пре више од 40 година градио. Није се жалио социјалним службама, јер има каква-таква примања. Попуцали зидови и порушени плафони од трске, последица су пет поплава које су захватиле кућу Трифковића, за шта никада нису добили ни динар одштете. У једној од четири просторије плафона и нема, а у две, само што нису пали. Користе једину собу у којој може да се живи.

У Центру за социјални рад су рекли да им не могу помоћи. Два пута су од државе тражили накнаду за туђу негу и помоћ, али је нису добили, а локална самоуправа их је упозорила да нису измирили 27.000 динара нагомиланог пореза на имовину.

- Уместо помоћи траже ми порез на имовину која је безвредна. Док сам могао, нисам дуговао држави и друштву. Плаћао сам разне доприносе, од станоградње до подизања мостова и улица. Не верујем да ће ми се икада одужити, али надам се да има добрих људи који ће се сажалити на нашу невољу, бар да купатило “скрпимо” - каже Станислав.

Са Јасмином је изродио троје деце која су, како каже, отишла на своју страну. И да хоће, не могу им помоћи. Унука им је реновирала собу у којој живе.

ЧЕКАЈУ НОВИ ОБРАЧУН ПОРЕЗА

ОД некадашњих 76 метара квадратних куће Трифковићи користе 24 квадрата, што је констатовала и теренска контрола Локалне пореске администрације. Станислава су саветовали да поднесе измењену пореску пријаву, а претпостављају да ће, због стања објекта, обрачун бити испод доње границе за опорезивање, што практично значи да ће га ослободити пореза.