На рачуну Пожаревца 2,8 милиона динара још чека поплављене?

Д. Новковић

18. 06. 2015. у 17:50

Од прошле године на наменском рачуну града стоји неискоришћен новац. Паре иду за последице будућих елементарних непогода. Оштећени примили државну помоћ

На рачуну Пожаревца 2,8 милиона динара још чека поплављене?

ПОЖАРЕВАЦ - На наменском рачуну Града Пожаревца скоро годину дана лежи 2,8 милиона динара, прикупљаних као помоћ услед прошлогодишњих мајских поплава. Оштећеним домаћинствима укупно је исплаћено 29 милиона, али не са овог наменског рачуна, већ од државе, преко Канцеларије за обнову и развој поплављених подручја.

- Са градског наменског рачуна до данас није било никаквог одлива, па треба извршити повраћај уплаћеног новца, јер је апсурдно да он и даље стоји неискоришћен - сматра одборник Драган Стојадиновић (СРС), који је ово питање покренуо на седници Скупштине града.

Градоначелник Миомир Илић (СПС), рекао је да локална самоуправа нема право да новац повлачи са наменског рачуна.

- На том рачуну имамо 2,8 милиона динара, али не можемо да извршимо повраћај уплата, јер бисмо за то морали да тражимо сагласност Канцеларије за обнову и развој - образложио је Илић. Начелник Одељења за финансије и јавне набавке, Милан Дабић, каже да су прикупљена средства строго наменска, јер су их физичка и правна лица уплаћивала као помоћ поплављенима.

- Пошто је све оштећене исплатила држава, питали смо Министарство финансија шта да радимо са новцем са наменског рачуна. Они су нас упутили на Канцеларију за обнову, али нам од ње није стигао одговор. Зато смо донирани новац подвели под ставку накнада штете од елементарних непогода и он ће се, убудуће, користити само у ту сврху - каже Дабић за "Новости".

ЗАБОРАВНИ ОДБОРНИЦИ

НАМЕНСКИ рачун отворен је крајем маја прошле године, после изливања Млаве. На тај рачун новац су уплаћивали и одборници Скупштине града, на основу одлуке одборничких група. Према тој одлуци, њима је издата препорука да се одрекну мајске новчане накнаде од 19.000 динара.

- Према подацима које сам прибавио, више од половине одборника није поштовало издату препоруку, јер нису ни динар уплатили на наменски рачун за поплављене - рекао је одборник Стојадиновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације