Обука подстиче запошљавање

Д. НОВКОВИЋ

01. 06. 2015. у 10:01

У Пожаревцу и Костолцу објављени позиви за бесплатну едукацију 66 младих до 30 година. За 39 најбољих већ су обезбеђена радна места

Обука подстиче запошљавање

ЛОКАЛНЕ самоуправе у Пожаревцу и Костолцу упутиле су позив младима до 30 година старости, да се пријаве за бесплатну стручну обуку. На ову врсту едукација биће примљено 66 кандидата, а 39 најбољих међу њима већ има загарантована радна места.

У костолачкој техничкој школи "Никола Тесла", у оквиру пројекта под називом "Завари и споји", шестомесечну обуку похађаће 40 будућих мајстора, а предност ће имати они који су током досадашњег школовања стекли знања из области машинства и обраде метала. После завршног тестирања, полазници ће добити сертификате, а 30 најбољих запослиће се у привредном друштву ПРИМ. Пријаве треба достављати Градској општини Костолац, с тим што је крајњи рок 16. јун.

Градска управа у Пожаревцу одабраће 26 полазника који ће проћи четворомесечну обуку за узгајиваче цвећа и пластеничког поврћа, у оквиру пројекта названог "Свежији почетак". Едукација ће се одвијати у пољопривредној школи "Соња Маринковић", а по њеном завршетку деветоро најбољих запослиће се у костолачком предузећу Рекултивација и озелењавање (РИО). Предност имају кандидати који су у средњој школи стекли знања из подручја пољопривреде, односно производње и прераде хране. Пријаве се подносе Градској управи у Пожаревцу, најкасније до 10. јуна.

ОПРЕМА ОСИМ стручне обуке, те запошљавања најбољих заваривача и цвећара, Пожаревац је омогућио запошљавање још 30 особа које су овог пролећа добиле опрему у вредности од по 1.500 и 2.400 евра - ради покретања сопственог посла, захваљујући пројекту који спроводе немачки "Хелп" и шведска агенција СИДА.

У спровођење наведених пројеката укупно ће бити уложено 3,7 милиона динара, колико је обезбедило Министарство омладине и спорта - у циљу подстицања запошљавања младих. Пожаревац и Костолац ова средства добили су после јавног конкурса за подршку јединицама локалне самоуправе у спровођењу омладинске политике на локалном нивоу, расписаног крајем фебруара.

По подацима Националне службе за запошљавање, у Пожаревцу и Костолцу без посла је око 1.300 људи млађих од 30 година. Они чине 30 одсто од укупно 2.900 незапослених у Пожаревцу, односно 40 одсто од 870 незапослених на подручју Градске општине Костолац.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације