Гала заступа Србију у Дохи

Сл. Пашић

22. 03. 2015. у 07:25

Млада зрењанинска сликарка била у Катару међу 50 одабраних уметника из целог света. Три њене слике биће део колекције будућег музеја савремене уметности

Гала заступа Србију у Дохи

У КАТАРУ, једној од најбогатијих земаља на свету, њен најбогатији човек, шеик Ал Асмах, организовао је, недавно, интернационални симпозијум уметности, а међу 50 одабраних учесника са свих континената, нашла се и уметница из Србије - сликарка из Зрењанина Гала Чаки (28).

Познато је да је Доха, престоница овог емирата у Персијском заливу, велико градилиште. А шеик је инвеститор велелепног музеја савремене уметности, који треба да буде завршен до 2022. године, када је Катар домаћин Светског првенства у фудбалу. У огромној колекцији слика у овом музеју наћи ће се и три рада Гале Чаки, што је свакако велико признање за нашу уметницу.

- Гест откупљивања радова и њиховог постављања у музеј, подсећа ме на прикупљање слика за Лувр - казује за "Новости" млада сликарка, двоструки мастер уметности, а на ФЛУ у Београду управо завршава докторске студије.

После недавног представљања у Амстердаму и самосталној изложби у Кући краља Петра, на Сењаку, у Београду, Гала је као најмлађа (и једина из Србије) добила позив из Катара. Двонедељни симпозијум у Дохи одржан је крајем фебруара и почетком марта. Атеље је био у пустињи, покрај мора, где је сваки ученик урадио по три слике великог формата.

- Никад досад нисам били у пустињи, камоли тамо сликала. Било је заиста необично радити на песку. У самом кампу смештај је био врхунски, као да су пренели собе из хотела. Свакодневно смо се представљали једни другима, а ја сам то учинила на арапском, што је одушевило остале учеснике - прича Гала.

Настали радови представљени су касније у елитном хотелу у центру Дохе, а импресивну изложбу отворио је министар културе Катара, који се поздравио са свим уметницима. Сликарка из Зрењанина позвана је поново да гостује у емирату, а у изгледу је и ангажовање за педагошки рад, јер Катару требају стручњаци из области уметности. Стигле су јој и понуде озбиљних организатора да излаже у Пекингу, Њујорку, Штутгарту, Октобарском бијеналу у Венецији...

- Симпозијум у Дохи био је стециште изванредних људи. Спој несебичних остварених уметника који желе да помогну другима, првенствено младима, чему и сама тежим - каже талентована сликарка из Зрењанина, која однедавно ствара у атељеу у Новом Саду и пред којом је очигледно велика каријера.


ДРУЖЕЊЕ С ФУДБАЛЕРИМА

- СЛИКАРИ су важни, креирају поимање света од давнина - поручује Гала и указује да не би људи попут Ал Асмаха улагали у уметност и културу да је то безначајно.

У хотелу у Дохи упознала је наше фудбалере и тренере који у Катару живе и раде. Мали је, заиста, свет - поручује она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације