Градоначелници Смедерева потврђено 15 месеци затвора

Ј. ИЛИЋ

10. 03. 2015. у 12:55

Челница Смедерева Јасна Аврамовић поново оглашена кривом за примање мита док је радила као лекар у болници „Свети Лука”. Пресуду сматра срамотном, жалиће се поново

Градоначелници Смедерева потврђено 15 месеци затвора

Јасна Аврамовић

НА поновљеном суђењу пред Вишим судом у Смедереву, градоначелница тог града Јасна Аврамовић оглашена је кривом за примање мита док је била начелница Инфективног одељења болнице "Свети Лука" и осуђена је на казну од годину дана и три месеца затвора.

Судско веће којим председава судија Драгослав Милановић је у новој пресуди навео да је Аврамовићева узимала новац од пацијената омогућавајући им тако право на инвалидску пензију, чиме је починила кривично дело примања мита у продуженом трајању.

Тужилаштво и суд су остали при доказима наведеним и приликом претходне пресуде, када је у јуну 2014. године градоначелница првостепено осуђена на исту казну. У кратком образложењу, судија Милановић је рекао да је суд поступио у свему према налозима Апелационог суда у Београду, који је првостепену пресуду поништио и вратио смедеревском суду на поновни поступак.

Суд је доказао, на основу изјава сведока, токове новца између пацијената и Јасне Аврамовић и остаје при становишту да је окривљена у време примања мита била службено лице, јер се налазила на функцији начелнице Инфективног одељења.

Градоначелница је после изрицања пресуде изјавила да ће се жалити.

- Виши суд није поштовао одлуку Апелационог суда. Није могао да се издигне изнад политике. Ово је и даље политичка одлука. Срамотна одлука за Виши суд у Смедереву и срамотна одлука за правосуђе. Једина добра ствар је што се више нећемо враћати овом суду. Апелација ће рећи завршну реч, наравно, ми ћемо се жалити на пресуду - рекла је Јасна Аврамовић.

Суд је одредио да окривљена градоначелница плати 144.000 динара противправно стечену имовинску корист, као и трошкове суђења.


МЕСЕЦ ДАНА ПРОВЕЛА У ПРИТВОРУ

Јасна Аврамовић ухапшена је 2005, када се налазила на функцији председнице општине. У притвору је провела месец дана. После референдума, смењена је са функције, а потом се на локалним изборима кандидовала испред групе грађана Покрет за Смедерево. Пре две године ПзС и градоначелница су приступили Српској напредној странци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)