Снежне падавине и даље праве проблеме у Србији. Како наводе медији, више од 10.000 људи је снежној блокади, док су у Босилеграду завејана бројна села.


Због завејаних више од 400 километара општинских и локалних путева на територији општине Ариље, проглашена је ванредна ситуација у девет месних заједница: Добраче, Бреково, Бјелуша, Висока, Радошево, Крушчица, Северово, Гривска и Радобуђа, што је више од две трећине општине Ариље.

Штаб за ванредне ситације општине Брус прогласио је данас ванредну ситуацији на целој територији те општине.

09:41 - НА КОПАОНИКУ 26 ЦЕНТИМЕТАРА СНЕГА

Путни правац до Копаоника из правца Бруса преко Јарма данас је проходан посто су крушевачки путари уз велике напоре успели да очисте ту деоницу од сметова. На Копаонику је измерено 26 центиметара снага који је престао да пада, рекао је Тањугу дежурни у метеоролошкој станици на тој планини Слободан Прибојац.

10:37 - ВЕТАР ПРАВИО СМЕТОВЕ ВЕЋЕ ОД ДВА МЕТРА

На подручју Бруса због снега и "орканског ветра" и данас је завејан велики број локалних саобраћајница, а надлежни су ангажовали 18 тешких машина како би пробили сметове на подручју те поткопаоничке општине.

Школе не раде, а до удаљених поткопаоничких села допремају се храна и лекови уз помоћ моторних санки, рекао је Танјугу председник општине Брус Слободан Видојевић.

Велике проблеме ствара "оркански ветар' који је правио снежне сметове веће и од два метра.

10:39 - У НОВОЈ ВАРОШИ ТРИ СЕЛА У БЛОКАДИ

Због обилног снега који је падао на подручју нововарошке општине још увек нису рашчишћени путеви до три села, потврдио је јутрос директор тамошње Дирекције за изградњу, Мирољуб Шапоњић.

Он је прецизирао да су у питању места Кућани, Трудово и део Јасенова.

"Ситуација је јутрос мало боља, падавине су престале, међутим, део домаћинстава у Јасенову је блокиран снежним наносима", рекао је Шапоњић Танјугу додајући да су општински путеви рашчишћени.

10:58 - У МОРАВИЧКОМ ОКРУГУ НАЈТЕЖЕ У ИВАЊИЦИ

На подручју ивањичке општине путеви до Дуге Пољане, Одвраћенице и тридесет заселака су непроходни потрврдио је јутрос Тањугу начелник Одељења за ванредне ситуације Моравичког округа Дргиша Броћић.

Према његовим речима, тешким машинама настављено је чишћење снега до 30 заселака.

Броћић није могао да прецизира да ли ће рашчишћавање бити завршено до четвртка када се на овом подручју очекују нове падавине.

11:18 - НОРМАЛИЗОВАН САОБРАЋАЈ НА ПУТУ ВАЉЕВО-ПОДБУКОВИ

На државном путу Ваљево-Подбукови нормализован је саобраћај и укинута забрана за шлепере и камионе с приколицом, саопштили су данас Путеви Србије.

То јавно предузеће апелује на учеснике у саобраћају да користе зимске гуме и буду посебно опрезни на путу.

Путеви Србије, такође, позивају возаче да прилагоде брзину возила условима на путу, поштују ограничења брзине и постојећу сигнализацију.

11:55 - У ПРИЈЕПОЉУ МОГУЋЕ УВОЂЕЊЕ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Снабдевање струјом у Пријепољу је нормализовано, међутим, због снежних наноса и неочишћених путева постоји могућност увођења ванредне ситуације, кажу надлежни.

На подручју Златиборског округа нормализовано је снабдевање електричном енергијом, потврдила је данас портпарол краљевачке Електросрбије, Тамара Утвић.

"Погони су нормализовани и систем се враћа у нормалу чему је допринео престанак падавина", оценила је она.


14:44 - БЕЗ СТРУЈЕ 3. 500 ПОТРОШАЧА

У Србији је тренутно без струје 3.500 потрошача искључиво у брдско-планинским подручјима, завејаним снегом, речено је у Електропривреди Србије (ЕПС).

То је око 0,1 одсто упупног броја потрошача, којих у Србији има 3,5 милиона, наводе у ЕПС-у и наглашавају да је у крајевима погођеним великим снежним падавинама и јаким ветром ситуација много стабилнија.

"Све је мање кварова и из сата у сат нормализује се снабдевање електрицном енергијом", истичу у том јавном предузећу.

Монтерским екипама, које су даноноћно на терену, проблеме задају непроходни путеви у брдско-планинским крајевима.

14:54 - ЗБОГ КЛИЗИШТА У ДЕЛУ ОПШТИНЕ ЉИГ ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

На делу територије општине Љиг данас је уведена ванредна ситуација због великог броја клизишта која су се активирала након вишедневних обилних падавна, рекао је председник општине Драган Лазаревић.

Он је прецизирао да је до сада регистровано укупно 50 клизишта у селима Цветановац, Љиг, Јајчић, Бранчић, Козељ, Ба, Кадина Лика, Гукош, Белновица, Шутци, Калањевци, Лалинци, Доњи Бањани и Живковци, која су у непосредној близини стамбених објеката.

"Ситуација се из сата у сат мења, мештани се јављају, а у општини су уведена дежурства да бисмо, уколико буде било потребе, евакуисали становништво", рекао је Лазаревић.

Он је додао да су, изузев у Кадиној Луци и Дићима, сви путни правци проходни.

15:35 - СТАБИЛНА СИТУАЦИЈА У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

После прошлонедељних снежних падавина у Горњем Милановцу ситуација је стабилна, отклоњени су електро и кварови на телекомуникационој и водоводној мрежи, обављање школске наставе на сеоском подручју је редовно, као и рад свих осталих служби, саопштила је данас локална самоуправа.

Ццланови општинског Сстаба за ванредне ситуације у Горњем Милановцу на даншњој седници усвојили су Предлог плана рада тог тела за 2015. годину и констатовали стабилност на читавој територији након прошлонедељних снежних падавина.

17:13 - ТУТИН: ПРИРОДНА СМРТ МУШКАРЦА, СМРЗАВАЊЕ НИЈЕ УЗРОК

Мушкарац (64) године пронађен је јутрос у снегу, у једном селу у околини Тутина, а екипе Хитне помоћи и полиције констатовале су да је у питању природна смрт, а не због смрзавања, рекла је Танјугу портпарол Полицијске управе Нови Пазар Бедрија Мујовић.

Полицији је јутрос пријављено да је пронађено тело мушкарца у снегу, у околини Тутина, рекла је она и додала да је полиција одмах изашла на лице места и обавила увиђај.

"Са екипама Хитне помоћи само је констатовано да се ради о задесној, односно природној смрти", рекла је Мујовић.

17:22 - БОСИЛЕГРАД: ОДСЕЧЕНО 37 СЕЛА - НАФТА НА ИЗМАКУ

На подручју општине Босилеград, због обилних снежних падавина током викенда, непроходни су путеви до 37 села, а надлежни апелују на државу да им обезбеди нафту и пошаље додатну механизацију.

У брдско планинским подручјима, због мокрог снега не ради седам трафостаница, а општинска власт покушава да мештанима удаљенијих махала допреми лекове.

Председник општине Босилеград Владимир Захаријев рекао је Танјугу да су се током дана поквариле две машине које су чистиле снег на сеоским путевима и да је "и нафта на измаку"

"Нема села у којима је испод метра снега...а негде су сметови и до 2,5 метра, тако да људи практично не могу нормално да се крећу", рекао је Захаријев.

Он је додао и да је 37 села, због снега одсечено од центра општине, као и да до људи из око 300 махала и засеока једноставно не може да се дође.

Према његовим речима, без струје је и седам трафо станица, а монтери улажу велике напоре како би оспособили систем који је још током фебруарског снега претпео велика оштећења.

"Нафту коју смо добили од државе смо готово потрошили, па молимо да нам одмах дају још десет тона нафте или машине како би могли да наставимо да чистимо снег", рекао је Захаријев.

17:47 - ОПШТИНА ПРИЈЕПОЉЕ ДОБИЛА СТРУЈУ

У општини Пријепоље нормализовано је снабдевање електричном енергијом после четри дана, изјавио је за Танјуг председник општине Емир Хашимбеговић.

"Све трафостанице су под напоном и има само појединачних мањих кварова у удаљеним селима, али ће и ти кварови бити отклоњени до краја дана",каже Хашимбеговић.

У пријепољској општини, по речима Хашимбеговића, проходни су сви регионални и магистрални путеви.

"Проблема има још у удаљеним планинским селима,где је висина снега преко једног метра, али екипе су на терену и рашчишћавају снег у селима Брајковац, Матаруге, Правошеву", рекао је Хашимбеговић Танјугу.