Масони у Војводини: Два века братских ложа

Ђ. Вукмировић

08. 03. 2015. у 11:00

Масони у Војводини: Два века братских ложа

Јосип Шосбергер

Новосађанин Јосип Шосбергер приредио јединствену књигу о богатој историји масонерије на тлу Војводине

Масони угледници свих нација. Почеци на Петроварадинској тврђави


МИ масони нисмо никакво тајно друштво, али јесмо друштво са тајном. У свакој земљи у којој делујемо регистровани смо, у складу са њеним законима. Кад је о тајнама реч, оне постоје, па ја, рецимо, могу да вам говорим све о себи, али не и о својој браћи из ложе “Митрополит Стратимировић” којој припадам.

Ово, за “Новости”, каже Јосип Шосбергер, дипломирани економиста из Новог Сада и четврти слободни зидар у укупно 11 колена угледне јеврејске породице која је, на размеђу 17. и 18. века у Нови Сад дошла из Шашница или, на немачком, Шлосберга, у северној Словачкој.

- Пре мене, масони су били и рођени стриц мог оца Еуген, као и моји старији преци Александар и Гершон Шосбергер - открива он. - Ло­жа којој припадам и на чијем челу сам једно време био, веома је цењена, не само у нашим, већ и у европским оквирима и једна је од десет које, под заштитом Регуларне велике ложе Србије, делују у Војводини.

Шосбергер је и аутор књиге “Масони у Војводини 1785-1940”, на чијих више од 800 страна је стало мноштво потпуно непознатих докумената, као и више стотине имена слободних зидара, за чију оданост Великом архитекти је до сада мало ко знао.

- Прву ложу “Пробитас” је 1785. на Петроварадинској тврђави, на којој је служио као царски официр, основао гроф Андрија Хадик (1710-1790). Грофовско имања био му је Футог, где је подигао и католичку цркву у којој и данас почива - каже Шосбергер.

Хадика је, после смрти, заменио јеврејски велетроговац Симон Хиршл (1764-1856) који је, од 1804. године, храном снабдевао Карађорђеве устанике. У томе је великог, мада не и јавног удела имао и његов близак пријатељ, тадашњи карловачки митрополит Стефан Стратимировић (1757-1836), такође слободни зидар. Разлика у конфесији их није спречавала да на подршци српској револуције раде заједно, напротив.

- Верска припадност за нас нема значаја. Штавише, религија и политика су за масоне забрањене теме, а питања везана за њих највећи грех. Наши темељни постулати су поштење, толерантност, мудрост и хуманост - објашњава Шосбергер.

Хадик, Хиршл и Стратимировић су, дакле, били претече масонерије на северу данашње Србије, а од потоњих слободних зидара свакако треба поменути епископа будимског и бачког Платона Атанацковића (1787-1867), једног од најзначајнијих угледника СПЦ свог доба. Уз то, он је био и велики добротвор који је у Сомбору за школовање сиромашних ђака тамошње учитељске школе, иначе прве у Срба уопште, основао Фонд “Платонеум”.

С друге стране, Јосипов предак Александар Шосбергер (1873-1944) био је први гинеколог специјалиста у Новом Саду у којем је, у априлу 1910. обавио и први царски рез. Уз то, основао је и покрајинску болницу, прву болницу павиљонског типа у јужном делу тадашње Аустроугарске.

На списку масона који први пут обелодањује управо Шосбергерова књига је и др Игњат Павлас (1885-1942), пореклом Словак, а опредељењем велики српски родољуб, уз остало и председник Српског народног одбора који је у новембру 1918. припремио улазак ослободилачке војске Краљевине Србије у Нови Сад. То је, главом, платио у крвавој мађарској рацији 1942.

Масон је био и Дака Поповић (1886-1967), који је 1924. пројектовао и изградио новосадски стадион “Карађорђе”.


ВАСУ СТАЈИЋА НИСУ ХТЕЛИ

ЗНАЧАЈНИ српски национални радник, својевремено председник Матице српске Васа Стајић (1878-1947), као професор Учитељске школе у Сомбору, пријем у тамошњу ложу “Јовендо” затражио је 19. фебруара 1910. Од шеснаесторице браће, открива Шосбергер, црне кугле у кутију за гласање су, међутим, убацила само тројица, па му се жеља да постане слободни зидар није остварила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

dzoniba-tajna je u tajni

08.03.2015. 13:40

Javno je samo ono sto ste sagradili i napravili...A tajno ono sto ste rusli i unizavali....

Nikola

17.03.2015. 12:21

Malo vise znaja na ovu temu ne bi izazivalo negativne reakcije, samim tim sto su kroz istoriju gledano, vidjeniji ljudi u Srbiji bili i clanovi masonerije.

Ipsilon

31.08.2015. 17:32

Jel ima ikakvih dokaza da je Stratimirović bio mason, osim što to masoni tvrde. Koliko mi je poznato masoni su organizacija koja jako često laže, stoga im se teško nešto može verovati.Masonerija služi ocu laži, zato često i laže. Masonerija laže ne samo ljudima koji nisu masoni, nego i samim masonima nižih stepena, o tome detaljno piše Pajk najuticajniji mason 33. stepena škotskog obreda. Pajk je bio satanista, rasista.