ЗАПОСЛЕНИ у кикиндској Пољочуварској служби суочили су се у Мокрину с језивим призором. На импровизованој депонији свињогојске фарме пре два дана затекли су неколико мештана како ужурбано касапе лешеве животиња, а потом обрађене шунке, сланину, крменадле и све остало што може да се поједе, трпају у пластичне посуде и некуд односе. "Месари" су се, опазивши униформисане госте, уплашили и разбежали, оставивши на ледини део месишта.

Пољочувари су, како каже један од њих, Драган Јевђевић, поступили у оквиру своје надлежности. Примакли су се групи и фотографисали актере сабласног свињокоља, а потом о догађају телефоном обавестили ветеринарску инспекцију у Кикинди.

- Урадили смо све што смо могли - наглашава Јевђевић. - Те људе нисмо имали право да задржимо док не дође инспекција и полиција. Наше је било само да их фотографишемо и снимке, са службеном белешком, проследимо надлежнима, што смо одмах и урадили. Чекамо расплет...

У ветеринарској инспекцији у Кикинди засад се на ову тему не оглашавају. Њен шеф Ксенија Лакета, кратко нам каже, да није компетентна да даје изјаве, упућујући нас на надлежно Министарство пољопривреде. Не зна се ни шта је предузела полиција, с обзиром на то да у чину транжирања цркотина има елемената опасности од обољења, тровања и заразе, поготово због чињенице да се шницла од угинулих, па потом у јаму бачених, товљеника, по свему судећи, нашла на нечијој трпези. Месо са депоније, причају нам Мокринчани, продавано је на црно, од куће до куће, па чак и на пијаци, као да је проистекло после редовног свињокоља. Знају добро те продавце, пас нема за шта да их уједе, свињче никад нису ухранили. Ти изузетно сиромашни људи, Роми иначе, не устежу се да и сами једу месо од угинулих животиња. Они, уз то, што потврђује мноштво кривичних и прекршајних пријава, не презају ни од других недозвољених, кажњивих радњи.

* Драган Јевђевић

УГОВОР СА КАФИЛЕРИJОМ

НЕЗВАНИЧНО сазнајемо да је "Есентико" донедавно имао уговор о одношењу анималног отпада с кафилеријом у Инђији, која је у међувремену затворена, а да, за невољу, у потпуности није заживела новоуспостављена сарадња са кафилеријом "Протетика" из Сомбора. Фарма је тако пронашла привремено решење. Пошто је њен објекат за одлагање угинулих свиња препун, ископана је јама у коју су бацане лешине. Није се, за невољу, стигло да се та дивља депонија затрпа.


ПОЛУТКЕ У JАМИ

ПОПЉОЧУВАРИ, иначе, наглашавају да су у послењих 10 дана, у два наврата, затицали мештане како у јами удањеној око 30 метара од фарме у Мокрину обрађују свињске полутке од лешина. Житељи Мокрина, опет, кажу да ова крајње забрињавајућа прича није од јуче, само се за многе случајеве одношења цркотина ради људске исхране није превише марило.


БЕЗ ОБJАШЊЕЊА

СВИЊСКА фарма у Мокрину у власништву је приватне фирме "Есентико" са седиштем у Кули. У намери да чујемо зашто је анимални отпад одлаган на локацију доступну грађанима, позвали смо директора и власника Милана Глиговића, али нам је речено да је на путу и да ће нам се јавити чим се врати, за три дана.

ЛЕШЕВИ СВИЊА НИСУ СА ОБЛИЖЊЕ ФАРМЕ У MОКРИНУ

Ветеринарска инспекциjа Севернобанатског округа обавила jе контролу фарме "Eсентико доо" у Mокрину и утврдила да свиње са фотографиjа обjављених на феjсбуку, на коjима jе приказано сечење лешева свиња на дивљоj депониjи у близини тог места, нису са те фарме.

Tо потврђуjе чињеница да немаjу ушне маркице, наведено jе у саопштењу.

Утврђено jе и да се, у случаjевима када се повећа количина лешева, они закопаваjу на поседу фарме.

Пре закопавања обавља се декарактеризациjа лешева плавом боjом како се не би могли износити са фарме и неовлашћено користити ни за исхрану животиња и људи.

Службеном контролом утврђено jе да фарма "Eсентико доо" има мере обезбеђења обjекта, али су утврђене и неправилности па ће против власника фарме бити покренут прекршаjни поступак у складу са Законом о ветеринарству, ако се не обезбеди условно складиштење, чување и транспорт, нешкодљиво уништавање лешева, као и спречавање сваког покушаjа неовлашћеног лица да улази у круг фарме.

Ветеринарска инспекциjа jе о том случаjу обавестила и инспектора за привредни криминал, наводи се у саопштењу Mинистарства пољопривреде и заштите животне средине.