Kривичне пријаве против бивших директора болнице Стефан Високи

Ј. ИЛИЋ

четвртак, 05. 02. 2015. у 11:30

Kривичне пријаве против бивших директора болнице Стефан Високи

"Ротем" уређај за анализу крви у лабораторији / Фото: Н. Ж.

Део спорних апарата се није користио ни један дан, а дуг за набавку је 24 милиона динара

ОПШТА болница "Стефан Високи" у Смедеревској Паланци поднела је кривичне пријаве против двојице бивших директора због сумње да су мимо законске процедуре куповали медицинску опрему вредну 12 милиона динара, од које део никада није употребљен.

Директор болнице "Стефан Високи", Горан Богдановић, који је постављен пре пола године, каже да је бивши директор Милан Бркић склопио штетне уговоре за набавку бронхоскопа и ургентних маркера у вредности од четири милиона динара, а Периша Јовановић оштетио болницу склапајући уговоре за куповину ултразвучног и лабораторијских апарата у износу од 8,7 милиона динара.

Ова опрема купљена је средствима болнице, без претходне одлуке Управног одбора и дозволе Министарства здравља.

- Део опреме ради, а део је ван функције. Углавном је реч о непотребној опреми за услове рада у нашој болници. Ништа није плаћено, тек сада стиже на наплату, па се суочавамо са милионским блокадама рачуна - каже за "Новости" в. д. директора болнице "Стефан Високи" Горан Богдановић.

Болница дугује 150 милиона динара, а само 24 милиона динара је дуг за медицинску опрему која је, како овде кажу, набављана и без процене и препоруке здравствених радника.

- Бронхоскоп је две године стајао нераспакован у техничкој служби. Ургентни центар се пожалио да нема исправне бронхоскопе, па смо га уступили на реверс до краја јануара. Од тада, одавде смо послали око 340 пацијената у Београд на преглед - каже Богдановић.

Ново руководство болнице тврди да се због недомаћинског пословања сваког месеца бацало милион динара.

- У биохемијској лабораторији је за седам месеци потрошен новац планиран за целу годину. Плаћана су непотребна дежурства лекара, па су неки имали огроман број сати и зараде које боду очи. Бензин се трошио немилице, није постојао систем коришћења годишњих одмора - набраја директор болнице.


КОНТРОЛЕ ИНСПЕКЦИЈЕ

У БОЛНИЦИ наводе да због спорне набавке немају дозволу да опрему користе. Такође, кажу да су увођене терапијске процедуре за које не постоји дозвола Фонда здравствене заштите. Због овога, болницу је више пута у протеклих шест месеци посећивала инспекција Министарства здравља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

David Pravnik

05.02.2015. 12:59

Takvo ponasanje odgovornih se u civilizovanim zemljama zove sabotaza drzave Srbije. Njima bi odmah trebalo da se konfiskuje imovina i sude se po zakonu o sabotazi.

VoLoViNa

05.02.2015. 14:16

Ovde imamo sledece stanje: više pregleda na jednom drugom portalu ima vest o tome da je pronadjeno mumificirano telo nekog budističkog sveštenika, nego na ovom o vesti koja se tiče skaradnosti bivše uprave bolnice. Da nije nove inicijative za regulisanje stanja u njoj, i nama u palanci bi bilo bolje da se mumificiramo posle meditativnog šoka, pa da nas žive nadju tek za nekoliko stotina godina - kad sve bude konačno kako treba. Strahota je u Palanci. Nadajmo i nadamo se boljem!

Kenofobija

05.02.2015. 16:10

Poznato je u medicinskoj praksi da je kenofobija strah od praznog prostora. Mi, u Palanci, postali smo Kenofobični, zbog prakse predsednika opštine da opustoši i u klasičnu prazninu pretvori sve što je s Palankom u vezi. Ispraznost intelekta njegovih koalicionih partnera i saradnika, rukovodećeg kadra OB "Stefan VIisoki", može se sprečiti, a za toje potrebna inicijativa (ima je već u svakodnevnom angažovanju v.d. direktora), ali i spremnost nadležnih institucija.

SumrakSaga

05.02.2015. 16:16

Do konačnog sunovrata, stremio je prošli kadar da uparadi našu bolnicu. Evo, sad je šansa da se stvar sredi. Pa, da vidimo...

Stefani Majer

06.02.2015. 11:49

Ovakav kadar je i doveo do urusavanja naseg zdravstva godinama unazad. Sve ih treba pohapsiti.

mr-good

06.02.2015. 13:43

E, a i ovaj je dobar .......kaže kako je bronhoskop stajao 2 godine neraspakovan, te ga je on ustupio Urgentnom centru u Beogradu na korišćenje i da je od tada poslao 340 pacijenata na pregled u Beograd!!!!????!!! Alo pameti - pa zašto ga nijeste koristili u S.Palanci već pacijente sada šaljete za BG ...ili je neki "VIŠI" interes u pitanju!?!?!!