Према оценама зналаца, сомборско Народно позориште најбоља је домаћа театарска кућа изван Београда већ деценијама. Овај театар креативним узлетима неретко превазилази и остварења престоничких ансамбала.

Народно позориште у Сомбору прославило је 132 године постојања. Захваљујући њему Сомбор је и у најтеже време протекле деценије задржао грађански дух.

- Данас је наше позориште кућа са 57 запослених, од којих је 15 сталних чланова ансамбла. Учествујемо на свим важним фестивалима и пратимо позоришне трендове, уз сарадњу са најзначајнијим домаћим редитељима - наглашава Михајло Несторовић, управник. - Он додаје да су глумци посвећени послу и свом позоришту, те да на пробе сви долазе спремни и нема изостајања.Све то даје и добар резултат, па зато познати редитељи воле да дођу и да раде овде, објашњава управник, иначе, и сам академски глумац.

У Сомбору се годишње одигра око 130 представа. Овде се увек знало ко у којој ложи седи, где је чије место... Град има преко 50.000 становника а сваке године 26.000 гледалаца посети неку од представа.

- Светски просек посете театру у градовима које имају позориште је до пет одсто. Наше представе, практично, гледа пола града - поносан је Несторовић.

У претходној сезони у Сомбору су имали шест премијера а исто толико планирају у наредној години. Ту су, наравно, и гостовања и других позоришта на сомборској сцени. За свој рад Сомборци су добили су низ признања, међу којима је и награда "Капетан Миша Анастасијевић".

Захваљујући средствима локалне самоуправе, и помоћи донатора, спонзора, овај театар успешно функционише. Средствима из градског буџета недавно су изведени замашни радови на унутрашњости и екстеријеру зграде. Наиме, у потпуности је реновиран постојећи ентеријер НПС, па су тако замењене брокатне тапете у Великој сали, тапациране фотеље у гледалишту, комплетно офарбана фасада и унутрашњи зидови. Замењене су керамичке плочице и реновирани су санитарни чворови, олуци, даске на сцени...