НОВИ ПАЗАР - Стручњаци Народног музеја у Краљеву, предвођени археологом Татјаном Михајловић и антропологом Предрагом Радовићем, завршили су за ову годину планиране радове на остацима необичне „подземне“ или „невидљиве“ цркве у селу Паклење код Баљевца на Ибру, у општини Рашка.

Истраживања су била усмерена на простор око улаза, где је био нагомилан шут, а откривена је и некропола око цркве - са великим надгробнним плочама, али без натписа и декорације.

- Реч је о необичној и врло занимљивој богомољи, укопаној у земљу, о којој се мало знало, па је њено откривање, осим научне, привукло и значајну медијску пажњу. У много дужој кампањи, коју планирамо за идућу годину, намеравамо да ослободимо објекат од нанете земље и истражимо откривену некрополу - истиче руководилац посла Татјана Михајловић.

Паклење је, иначе, заселак у близини Побрђа, а „невидљива“ црква највероватније је изграђена тајно, у доба Турака, због чега је била сакривена укопавањем у земљу. Налази се на 640 метара надморске висине, у близини локалног гробља, са правоугаоном основом: дужине седам, ширине пет метара. Изнад полукружне апсиде се налазила купола зидана опеком, док је за сам храм коришћен ломљени камен везиван малтером.

- Осим чланова наше екипе, Срђана Вуловића и Драгана Војиновића, значајну помоћ пружили су нам чланови Црквеног одбора у Баљевцу на Ибру, Александар Балић и Милорад Жарковић, мештани Паклења Драгољуб Чорбић и Драгољуб Јефтић, породица Вујић беплатно је црквеној општини уступила парцелу на којој се налази црква, а не смемо заборавити ни општину Рашка, Геодетску службу у овом граду и Ибарске руднике - закључује Татјана Михајловић.