Поникве: Уништена злокобна НАТО бомба

Н. Јанковић

31. 10. 2014. у 06:42

У околини аеродрома Поникве, тужно подсећање на бомбардовање Србије. Те 1999. године погодила резервоар са два милиона литара керозина

УЖИЦЕ - Затресле су се у четвртак Поникве снажно, злокобно и тупо, пукла је једна од америчких „паметних бомби“, какве су по Србији сејале смрт током НАТО агресије пре деценију и по. Авионски пројектил са ознаком „блу-109“, ласерски навођен из друге летелице, пуњен тритоналом и тако унапређен у модел „гбу-27“, уништен је контролисано, под будним оком припадника Специјалистичког тима за уништавање неексплодираних убојних средстава Сектора за ванредне ситуације МУП Србије.

Током даноноћних дејстава на Поникве, НАТО је у кругу аеродрома посејао око 700 пројектила. На узвишици Буковик три километра од писте, споменута авио-бомба обрушила се на резервоар са два милиона литара керозина. Пробила је метар и по земље, пола метра армираног бетона И усред мора запаљиве течности - заказала. Војска је успела да спасе керозин.

- Сложен задатак смо обавили. Била је заривена у дно резервоара. Усред керозинских испарења, посебним алатом без варничења, ослобођена је из наслага бетона и арматуре. Успешно је демонтиран упаљач, што је и најопаснији део посла - објашњава Братислав Ранчић, начелник Управе за цивилну заштиту.

Великим краном бомба је подигнута небу под облаке, па на камион. Мештани, а они осећај који производи звук експлозија „напамет знају“, послушаше наредбе и упозорења: на њивама и ливадама, док је бомба камионом путовала до места детонације, није било живе душе. Бомба је спуштена у јарак, затрпана земљом и активирана. Зачуло се злокобно „бум“. Онда се живот наставио где је стао.

Пониквама данас газдује Град Ужице. Аеродром служи „за сопствене потребе и посебне намене“, на њега могу слетати мале спортске летелице, а привредници и туризмолози са Златибора, Таре, Мокре Горе и Вишеграда надају се да ће на писти у блиској будућности гледати стране туристе, којима је летење прихватљивије од „клацкања“ по лошим путевима западне Србије.

ЧИШЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА УЗ ПИСТУ

Од 2006. године, војска је уклонила 33 неексплодирана пројектила из аеродромског комплекса. Сектор за ванредне ситуације прегледао је 200.000 квадратних метара око писте. Пронашли су још пет неексплодираних пројектила, а после јучерашње двометарске авио-бомбе, на Пониквама има „један убица мање“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Drug Čabor

31.10.2014. 07:16

aa vaši sadašnji prijatelji vam ne pomažu u čišćenju smeća kojeg su bacali pre 15 godina??

зокс

31.10.2014. 11:02

@Drug Čabor - Нису они бацили то смеће да би га чистили,него да нас побију!

Pavle I

31.10.2014. 07:59

Vaspitavajmo decu da zločinstvo i zločince nikada ne zaborave i nikada im ne oproste.

зокс

31.10.2014. 11:03

Није експлодирала јер је нека сила зауставила!Има "Нешто"што је много јаче од човека и свих његових оружја!

mudri

01.11.2014. 14:32

Normalno u svakom zitu ima i kukolja ali ova vojska koju danas imamo je ponos srbije, svaka im cast, nasoj vojsci svako postovanje i zahvalnost ne samo za ovo vec za sve sto su uradili za svoj narod i srbiju.