Становници Белог Блата против легализације базне станице

Сл. ПАШИЋ

18. 10. 2014. у 15:30

„Теленор“: Нема штетног зрачења у околини објекта. Комшије у страху

БЕЛО БЛАТО - Група житеља Белог Блата, банатског села на обронцима чувене Царске баре, на челу са докторком Горданом Јеленић из Београда, наставља прави рат против градске управе Зрењанина, коју оптужује да незнањем и бахатошћу чини све да легализује „дивљи“ објекат у Белом Блату.

Гордана Јеленић је пре неколико година одабрала Бело Блато и купила сеоску тршчару, како би ћерки Вахиди Рамујкић, познатој сликарки и добитници 52. награде Октобарског салона, обезбедила стваралачки кутак и отворила центар за реализацију уметничких и еколошких пројеката.

Кућа је у Улици Стевице Јовановића 17, у центру села, а просторним планом Зрењанина предвиђено је да се овде могу градити само тршчаре, по чему је Бело Блато надалеко познато. Такође, предвиђене су активности усмерене на очување еко-система. Почетком 2012. године, буквално преко ноћи, испред куће никла је радио базна станица „Теленора“, са антенским стубом од 36 метара.

Јеленићева је са комшијама повела спор против Градске управе Зрењанина, а свестрано су помогли заштитник грађана и људи из Локалног антикорупцијског форума. Утврђено је да надлежни из Одељења за урбанизам нису поступили по закону приликом издавања дозволе „Теленору“ за градњу станице. У управном поступку код Покрајинског секретаријата за урбанизам издејствовано је решење о рушењу станице, које је постало правоснажно октобра прошле године.

Међутим, станица и даље ради иако нема употребну дозволу. Антена ружи изглед села, умањује његов етно и еколошки имиџ, а претња је Царској бари јер нарушава њен статус код институција, фондова, фондација и едукативних институција које су то признале и јавно верификовале. Из ГУ не објашњавају зашто нису поступили по налогу и уклонили станицу. Али, све су изненадили одлуком о покретању поступка легализације „Теленоровог“ објекта у Белом Блату!

У Дирекцији за изградњу и уређење града кажу да је „Теленор“ испунио услове из закона о легализацији и чим је добио сагласност једног комшије из непосредног окружења станице, може да се крене у накнадно издавање грађевинске и употребне дозволе. „Теленор“ такође поручује да је (овог пута) поднео сву тражену документацију. Чак и мерења надлежне институције да нема штетног зрачења у околини објекта.

- Да о овоме разговарамо у еколошки уређеној држави као што је Норвешка, рекли би нам да смо луди - каже др Јеленић, која са групом мештана тврди да се у поступак легализације креће незаконито и насилно, уз фалсификате и понижавање оштећених и обесправљених грађана.

Нуде и доказе - од тога да је за подизање антене добијена сагласност само једног власника суседног објекта, а има их пет (и то на меморандуму „Теленора“, овереном у месној заједници), преко, како тврде, фалсификованих урбанистичких докумената Дирекције за изградњу и уређење града, до изостанка меродавниог утврђивања зрачења. Износе да су у Београду лане са неколико важних објеката уклоњене антене мобилних оператера, јер су се грађани бунили због нарушеног здравља.

ШКОЛА

ОГЛАСИЛА се и управа основне школе из Белог Блата. Наводе да је школа удаљена 250 метара од антене и инсистирају на добијању документа који би потврдио безбедност, здравље и заштиту ученика.

ЗАШТО МЕЂУ КУЋАМА

БЕЛО Блато је еколошко насеље у центру европски заштићеног природног резервата „Царска бара“, па је избор за постављање антене неприхватљив, неразуман и неоправдан - истичу у МЗ „Бело Блато“. - Поред толико слободног простора и непрегледног земљишта у околини села, нико да одговори зашто антена мора да буде баш међу сеоским кућама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Sveta

18.10.2014. 20:34

Svim bundžijama staviti zabranu na korišćenje bilo koje bazne stanice na zemlji i ne samo bundžijama već i čitavom selu. Kako svojoj deci kupuju raznorazne emisione uređaje koji zrače i kada su i kada nisu uključeni za rad a boje4 se antena koje omogućavaju taj rad. To je samo znak da traže da nešto ušićare.

Marija

20.10.2014. 07:46

Užasno i neprihvatljivo!Još jedan "slučaj" gradske uprave grada Zrenjanina i Direkcije za izgradnju.Dokle će kršiti zakon i nametati interese pojedinaca građanima Zrenjanina ?!Splavovi, postavljanje letnjih bašti bez saglasnosti , antene i šta će nam još nametnutu?Ispred grupe građana koji se bore za zdravu životnu sredinu dajem podršku žiteljima Belog Blata da istraju u svojoj borbi.Zajedno smo jači!Belo Blato je biser Vojvodine, ne sme niko da ga skrnavi !

Alchiviadi

21.10.2014. 06:45

jasno je svima da su državni službenici uzeli novac za ovaj kriminalni akt narušavanja eko sistema. takodje, jas o je da njihove korumpirane kolege-državni službenici iz inspekcijskih, policijskih i sudskih organa neće ništa učiniti kako bi zaštitili jedan eko sistem ili tamo neke ljude. Telenor, ili koja god već strana kompanija, su važniji od svih nas, a nama ako je do nas najbolje da se odselimo u Norvešku ili gde god - ali nas tamo neće.

voks

15.04.2015. 09:20

Ja bih njima ukinuo i struju i ona je opasna a i uvodi mozda ima hlora Ma koji ce im uopste internet i telefonija kad su to seljaci i ovako osudjeni na propast zbog svog neznanja