Занатлије даровале шест крстова

З. ГОЛУБОВИЋ

петак, 17. 10. 2014. у 08:22

Занатлије даровале шест крстова
Свечаност у цркви Преподобне мајке Параскеве, чију обнову помажу и појединци. Желели да захвале прецима и дају пример поколењима

ЛАПОВО - У цркви посвећеној Преподобној мајци Параксеви, одржана је свечаност током које је владика шумадијски Јован, са свештенством из више парохија, служио литургију у част освећења шест крстова. У препуном храму - осим дародаваца, овдашњих занатлија - окупили су се бројни мештани и ученици који похађају веронауку у ОШ „Светозар Марковић“.

За велику куполу храма израђен је крст висине три метра, два од по метар намењена су двема малим куполама, док ће звоник красити крст висок два метра, а још два мања припремљена су за капије на улазу у порту. Сви крстови су израђени од нерђајућег челика...

Широку акцију покренули су Горан Спасојевић и Перица Рачић, колеге и ортаци у конструктивно-машинској радионици „Рода“ у Лапову - уз благослов владике шумадијског Јована. Они су поклонили највећи крст, односно сами су набавили материјал и нису наплатили израду, а без икакве надокнаде направили су и осталих пет, за које је прохром купило педесетак других занатлија: од бравара и стругара, до трговаца и возача.

- Желели смо да цркви поклонимо крстове као трајну успомену на наше претке, врсне мајсторе, али и на све занатлије Лапова. За реализацију идеје требало нам је три године, свако је давао колико је могао, али од срца, па смо успели да и потомцима оставимо знамења за сећање - каже Горан Спасојевић.

И други мајстор, Перица Рачић, вели да је радио са посебним уживањем...

- Садашњи крстови су дотрајали и похвално је то што су наше занатлије одлучиле да, трудом и прилогом, помогну настојања да цркви посвећеној Преподобној мајци Параксеви вратимо стари сјај. Постављање крстова на храму, звонари и улазним капијама је први корак - закључује парох и стрешина богомоље Видоје Рајић.

ПРИМЕР КОЛЕГАМА

ПОРЕД наставка фрескописања цркве, неопходно је увести грејање, израдити крстионицу и палионицу, те направити тротоар око храма. Надам се да ће наш пример покренути и остале занатлије, али и грађане Лапова: да сви уложимо у богомољу која остаје нашој деци и унуцима - каже Горан Спасојевић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dobrivoje

17.10.2014. 09:27

lepo je procitati ovakvu vest. neka druga srbija bez splavova, bez grand parade i drugih prostakluka.

MKV1

17.10.2014. 13:50

Ako nam ove krstače ne pomognu, ništa neće. Još samo da završimo "skromni" hram u Beogradu i Bog će da nas pogleda... :-(