УМЕСТО очерупаног бившег мотела „Морава“, већ за годину дана, комплекс од шест хектара на обали Јужне Мораве оплемениће хотел са четири звездице, луксузни ресторани, аутлет шопинг-мол, велнес центар, базен, спортски терени и други садржаји. Инвестиција је „тешка“ око пет милиона евра, а средства обезбеђује рођени Призренац, турске националности - са српским и турским пасошем - Февзи Шилик.

Овај успешни трговац текстилом поменуту имовину некадашњег београдског „Путника“, пре непуних годину дана, купио је из стечаја, а сада су радови у поодмаклој фази. Отварање луксузног хотела „Босфор“ планирано је за половину новембра, иако некадашњи снек-бар, а сада модерни ресторан „Истанбул“ увелико прима госте и запошљава 15 радника. Радови су требало да почну и на велелепном шопинг-центру, у којем ће се продавати и српска и турска роба, али инвеститор грађевинску дозволу чека дуже од шест месеци...

- Чим ми се указала шанса, одлучио сам да радим у Алексинцу, а инвеститори су наше породичне фирме: „Икре“ из Истанбула и „Фефки“, коју смо из Призрена преселили овде. Биће то најлепши, најлуксузнији и комплекс са највише садржаја од Француске до Турске, истински понос Србије и овог града - истиче Шилик који је, у међувремену, купио и кућу у оближњој Нозрини, па ту живи са супругом Бадем, иначе архитектом.

Овај комплекс крај Мораве биће права оаза за одмор и забаву како путника, тако и намерника - понајвише Турке - а, иако је реч о до сада највећој турској инвестицији у Србији, која ће читавој општини донети вишеструку корист, укључујући и 150 нових радних места, то државу и локалну самоуправу неће коштати ни динар...

Већ сада је, међутим, на грађевинским и другим радовима ангажовано 60 људи, а овде се набављају и неопходни материјали, односно опрема. Индиректну корист, веома брзо, имаће и више стотина пољопривредних произвођача - од којих ће се куповати поврће, воће и остале намирнице.


КАРИЈЕРА И ПЛАНОВИ

БИЗНИС са текстилом Шилик је започео у родном Призрену, а његова фирма „Фефки“ била је успешна и ван КиМ. Ипак, 1992, са породицом се преселио у Истанбул, основао предузеће „Икре“ и - кренуо од нуле, као једини страни инвеститор у Турској са простора бивше Југославије. Данас запошљава више од стотину радника, те тргује са Кином, Русијом и бројним западноевропским земљама.

- Жеља нам је да искористимо и туристичке потенцијале Сокобање, Копаоника, те Нишке и Рибарске бање... Посебно сам поносан на чињеницу да ме је, на недавном скупу у Немачкој, удружење најмоћнијих турских привредника ван матице (ДЕИК) изабрало за најуспешнијег турског инвеститора у Србији - каже Шилик.