Манастир Милешева: Сабори у сусрет осам векова задужбине Немањића

Д. Гагричић

12. 10. 2014. у 09:55

Манастир Милешева: Сабори у сусрет осам векова задужбине Немањића
Пред галерије фресака и ризнице - први пут изложба камених скулптура. У припреми филм

ОТВАРАЊЕМ изложбе скулптура „Тишина“, вајара Велимира Веље Каравелића из Београда, порта манастира Милешева први пут у новије време постала је - галерија. Под тремом конака и у просторијама ризнице посетиоци имају прилику да виде камене скулптуре монаха и путника.

- Бољу позорницу, радосније место за представљање аутор скоро досећи неће. Милешева бела открила му је величанствене своје двери - рекао је том приликом Душан Миловановић, историчар уметности, говорећи о делу уметника и карици која нас повезује са прецима и средњовековним делима.

Подсећајући да су први уметници у Милешеви били фрескописци, који су далеке 1219. године осликали фреску Светога Саве и портрете лозе Немањића, Свете Богородице милешевске и Белог анђела милешевског, фреску која је постала светски симбол сликарске уметности и којом се првом сателитском сликом Новом свету подичила Европа, Славољуб Пушица, директор Музеја у Пријепољу, истиче:

- Изложба скулптура Велимира Веље Каравелића једна је у низу бисера милешевске уметничке огрлице којом ће се ова света српска лавра окитити поводом осам векова постојања.

Припремајући се за светковину јубилеја - осам векова задужбине краља Владислава Немањића, једног од стубова српске духовности и опстанка народа на овим просторима, овде се, почев од 2012. године, постојање обележава уметничким и духовним програмима. Из штампе је изашао двотомни зборник са међународног научног скупа о осам векова манастира, прошле године је одржана уметничка колонија, летос су писци и песници даровали дела.

- Милешева је кроз све векове, иако седам пута рушена и паљена, била својеврсно место сусретања, а сада својом лепотом инспирише уметнике. Светиња са ризницом, библиотеком, културном сценом и епархијским радијом, представља заокружен културни простор у којем се баштини наслеђе од светског значаја - наглашава кустос манастира Младен Томашевић.


ХОРОВИ, ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА...

КУЛТУРНА и уметничка саборовања ће се наставити све до 2019. године. Уз нове изложбе, овде ће идуће године хорови уздизати славу древне светиње, па ће, поред бројних гостију, умеће показати и црквени хор „Свети краљ Владислав“, који под руководством Искрице Радоњић, професора музике, окупља средњошколце, свештенике и остале Пријепољце заљубљенике у духовну музику. Припрема се и филм, те позоришна представа о животу немањићке задужбине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације