Још нису санирана корита Бјелице и Чемернице

В. Илић

30. 09. 2014. у 13:10

Још нису санирана корита Бјелице и Чемернице
Домаћини кивни на „Србијаводе“, које од маја ништа нису урадиле на санацији речних корита. Нове штете и због изливања Бјелице, а надлежни се препуцавају око одговорности

ЧАЧАК, ЛУЧАНИ - Реке Бјелица и Чемерница јуче су се повукле у своја корита, али су за собом оставиле бројне оптужбе на рачун предузећа „Србијаводе“ које, ни четири и по месеца после мајских поплава, није обавило њихову санацију, па сада и са сваком мањом кишом долази до изливања.

Тако је било и минулог викенда, када је у селу Ђураћ поплављено 12 кућа, уз хектаре пољопривредног земљишта, а и у Чачку су под водом биле бројне оранице, па је водена стихија поново претила домаћинствима која су већ оштећена у мајским поплавама. Гневни Лучанци, који су по пети пут били на удару бујице, страхују да ће зиму дочекати у влажним кућама...

- Био би ред да неко из власти заиста нешто покрене, да се штогод конкретно уради. До сада су се само сликали, обећавали и одлазили, а нама су се куће, још влажне од претходне поплаве, у суботу поново нашле под водом. Нити смо добили помоћ од државе, нити је ико чистио корито Бјелице - веле мештани села Ђураћа, стрепећи од нове кише.

Кажу, намеравали су да се самоорганизују и својим средствима очисте корито, те подигну бедеме, али им то није дозвољено - уз претњу кривичним пријавама. Оптужујући Канцеларију за обнову да кочи сређивање водотокова, на ово је реаговао и Велимир Илић, министар задужен за ванредне ситуације.

ДУГ ПРЕДУЗЕЋИМА која су у мајским поплавама набављала, пунила и размештала џакове са песком до данас није исплаћен ниједан динар. Ради се о више фирми, међу којима су „Кнежевић“, „Татовић“, „Продановић“... којима се дугује око десет милиона динара. Рачуни су - још крајем јуна - послати наручиоцу, „Србијаводама“, али још увек нема ни повратне информација да ли су прихваћени.

Помоћник градоначелника Чачка, задужен за област месне самоуправе и инфраструктуру, Милан Бојовић, каже да је локална власт више пута нудила помоћ „Србијаводама“, те Дирекцији за воде и Министарству пољопривреде, али им је увек одговарано да град нема надлежности и - стручности.

- Нису обављени ни лако изводљиви послови, попут чишћења речног корита од палог и израслог дрвећа - указује Бојовић, додајући да ће, по најавама из „Србијавода“, санација корита Чемернице и Бјелице почети око 10. октобра.

Јуче је из овог предузећа стигла и вест да је распиан тендер за уређење корита Бјелице и њених притока, те реке Чемернице. По речима директора Горана Пузовића, санације ће бити финансиране од средстава које су добијене као помоћ из Канаде (500.000 долара) и од Владе јапана (три милиона евра).

- Градска власт на челу са Војиславом Илићем изговара се „Србијаводама“, министар Велимир Илић оптужује Канцеларију за обнову, а домаћинства су поново поплављена и неко за то мора да одговара - тврди Бошко Обрадовић, лидер покрета Двери. - Ако, као што је најављено, ускоро не буде очишћено корито Чемернице, на водотоку од Прељине преко Коњевића до Балуге, позваћемо људе на мобу и радну акцију, за коју више нећемо чекати ничију дозволу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације