ВРАЊЕ, ЛЕСКОВАЦ, ПИРОТ - Међу 31 одбором које је Извршни орган Српске напредне странке недавно распустио, нашло се и шест из Јабланичког и Пчињског, те један из Пиротског округа.

Напредњаци тврде да је реч о „завођењу реда“ и решавању „техничких питања“, мада се незванично спекулише да су одбори кажњени због - бахатости и неозбиљности! Образлажући одлуку Извршног одбора СНС, Радомир Николић је навео како су „многи помислили да треба да промене власт, скину са функција неке људе и наставе да раде онако како су радили пре њих“...

- То је за нас недопустиво. Ово је други талас промена у одборима, а трећи се очекује крајем августа - најавио је председник ИО, Радомир Николић.

У Пчињскм округу распуштени су одбори у Сурдулици, Бујановцу и Босилеграду. Један од два повереника врањског Градског одбора, Горан Николић, не види ништа лоше у овој одлуци и сматра да је то једини начин да се заведе ред...

- Одбор у Босилеграду, један од најмлађих, формиран је у предизборној кампањи и, колико ја знам, није било већих проблема, али очигледно нису испуњена очекивања. Слична ситуација је и у Бујановцу, док је у Сурдулици реч о техничком питању, о чему сведочи одлука главног одбора да досадашни председник општинског одбора у Бујановцу Бобан Петровић буде именован за повереника, као и Ненад Митровић у Бујановцу - објашњава повереник Николић.

ГРЕШКА? У ПИРОТСКОМ округу распуштен је Одбор у Бабушници, на чијем челу је био Саша Стаменковић, уједно и председник општине. И овде тврде да није било већих проблема, бар не оних који су познати јавности, па се у вароши спекулише да је у питању грешка! Иначе, нико још није информисан да ли је одбор у Бабушници добио новог повереника?

В. Ћ.

Неки напредњаци, ипак, не деле његово мишљење и тврде да је требало да одбори у Босилеграду и Сурдулици буду распуштени одмах после избора на којима су доживели фијаско: прве је победио ДСС, а друге СПС.

Функционери напредњака са подручја Јабланичког округа углавном нису желели да коментаришу распуштања одбора ове странке у Власотинцу, Бојнику и Црној Трави. Ради се о општинама у којима нису остварени сјајни изборни резултати, али су - преласком одборника других странка у њихове редове - напредњаци ипак преузели вршење локалне власти.

У Власотинцу, њихова листа је освојила пет од 45 мандата. СНС је, у међувремену, ојачао редове тако што им је колективно приступила група привредника са седам мандата у локалном парламенту, што је напредњацима омогућило челне позиције у вршењу локалне власти, али им је донело и поделе на старе и новопридошле чланове. Председник распуштеног Општинског одбора, Драган Спасић, кажу, константно је био незадовољан утицајем странке на одлуке које се доносе у згради општине...

Само дан наком распуштања Општинског одбора, за повереника је именован Ненад Стојковић из групе „Привредници Власотинца“, што се у јавности тумачи као превага новопридошле групације, из које долази и актуелни председник општине, Зоран Тодоровић.

ДВА ПОВЕРЕНИКА

- ТАЧНО је да су многи одборници и чланови других странака дошли код нас, али нисмо имали никаквих проблема у спровођењу политике странке, нити је било несугласица око најважнијих циљева... Мора да је нека грешка, јер не постоји ниједан разлог да нам Одбор буде распуштен - истиче Иван Стојановић, председник општине Бојник и лидер распуштеног општинског одбора.

У међувремену, он је постао повереник, али је Главни одбор изабрао још једног повереника: некадашњег председника општине Ненада Ненадовића, који је био на челу локалног ДС, чији одборници су колективно приступили напредњацима...