ШАБАЦ - Бахато, безобзирно и нељудски, попут господара живота и смрти, понашали су се лекари и медицинско особље шабачке болнице према Крсти Милинковићу (77) из Мачванског Прњавора. Овако за „Новости“ говори његова супруга Иконија Милинковић, која каже да јој је сада једина сатисфакција да о својој „голготи“ проговори у јавности.

- Уместо да га одмах прими у болницу, лекар на интерном одељењу, у суботу увече, када смо се први пут обратили, вратио нас је кући. Када је видео како покушавам да помогнем мужу да се смести на кревет, да би му урадио ЕКГ, упутио му је речи: „Како те није срамота да ти жена помаже, види колики си човек“ - прича видно узнемирена Иконија.

Милинковићи су, после готово пола века у Франкфурту, решили да се врате у родни Мачвански Прњавор. Крста је био срчани болесник, са уграђеним пејсмејкером, због чега је, непосредно пре поласка на пут, био на редовним прегледима код свог кардиолога у Немачкој.

- И шабачки лекар који нас је вратио кући, задовољан резултатом ЕКГ-а, али није приметио да Крста има мождани удар. Изгубили смо читав драгоцени дан, да би се у недељу обрели на Ургентном пријему у Шапцу - наставља Иконија.

Уместо да га одмах приме, Крсту су оставили да лежи на кревету на ходнику испред врата добрих 15-ак минута, а несрећни човек се, очигледно у агонији, трзао целим телом. Иконија је, ипак, посебно кивна јер је уместо помоћи, добила још један несувисли коментар од медицинског особља: „Види деду како се рита! Колико тај има снаге“. Сместили су га на одељење неурологије.

Пошто је сутрадан инсистирала да види мужа, оставили су је да причека, да би је, после неког времена прозвали и, како каже, без речи увода или припреме, саопштили: „Милинковић Крста је умро пре сат времена“.

Директорка шабачке болнице Зора Николић, није желела да коментарише овај случај. Ипак, Драган Драгојевић, задужен за односе са јавношћу, објаснио нам је да, по Закону о заштити пацијената, болница нема обавезу да реагује све док Иконија Милинковић не покрене процедуру код заштитника пацијената или се не обрати правној служби.

ГРЕШКА?

Крста Милинковић умро је 21. јула у 12.55 часова, бар према документацији Опште болнице у Шапцу. А према општинској евиденцији, смрт је наступила у 15.55 часова истога дана. Иконија се са правом сада пита, да ли да верује да је настала још једна груба омашка или нешто друго.