У СРЕМСКИМ Карловцима су у току завршне припреме за 22. летњу школу црквеног појања „Корнелију у спомен“, посвећену првом српском школованом композитору, пијанисти, диригенту и музичком писцу Корнелију Станковићу (1831-1865).

Школа којом ће, као и претходних година, руководити проф. др Даница Петровић, почиње сутра, трајаће до 10. августа и окупиће 40 полазника, из Београда, Беча, Новог Сада, Лесковца, Прокупља, Неготина, Крупња, Сарајева, Гомирја, Бачке Паланке, Бечеја, Параћина и Земуна.

Они ће похађати две радионице: хорску и појачку. Прву ће водити мр Милица Радивојевић, а другу Предраг Ђаковић. Завршни наступи планирани су за суботу, 9. август, када ће бити одржан концерт у свечаној сали Карловачке гимназије, и дан касније, када ће полазници појати на литургији у Саборном храму Светог великомученика Георгија.

С обзиром на то да се ове године обележава 100. годишњица од смрти Стевана Стојановића Мокрањца, део садржаја школе биће посвећен и том великану наше музике. Као и претходних година, предвиђено је низ предавања, а међу предавачима ће, поред осталих, бити и академици Владета Јеротић и Димитрије Стефановић.


ИЗУЗЕТАН СТВАРАЛАЧКИ ОПУС

Мада је поживео само 34 године, Станковић је оставио изузетан стваралачки опус, а за нашу музику изузетно је важан његов двогодишњи боравак управо у Сремским Карловцима, од 1885. до 1887. Тада је, на иницијативу тадашњег патријарха српског Јосифа Рајачића, савременим нотним писмом забележио готово целокупан репертоар народних црквених напева сачувавши га за генерације које долазе.