У Нишу онколошки пацијенти остали без терапије зрачења

Танјуг

31. 07. 2014. у 17:24

У Клиничком центру Ниш од данас не раде терапију зрачења онколошких пацијената, јер су једини исправан апарат морали да искључе због влаге, а други је у квару већ два месеца

У Клиничком центру Ниш од данас не раде терапију зрачења онколошких пацијената, јер су једини исправан апарат морали да искључе због влаге, а други је у квару већ два месеца.

Директор Онколошке клинике КЦ Ниш проф. Светислав Врбић рекао је Тањугу да новији апарат за конформалну радио терапију, којим могу да раде зрачење мозга, тродимензионално зрачење само болесног ткива, не ради већ два месеца и да су два тендера за његову поправку оборена.

Врбић каже да су јуче поподне морали због влаге да искључе једини апарат који је радио и да од данас не раде зрачне терапије онколошким пацијентима.

"Након обилних киша процурио нам је кров, низ зидове се скупља влага, тако да смо морали да искључимо овај један апарат који је радио. Нисмо смели да ризикујемо, јер је опасно и за запослене и за пацијенте", рекао је Врбић Тањугу.

Он каже да је у тој установи до сада дневно зрачено 100 пацијената у три смене и да је на чекању у тој установи 600 до 650 пацијената.

Пацијенте из Ниша, како каже, не може да прими ни једна друга здравствена установа на зрачење, јер су све пребукиране.

Министар здравља Златибор Лончар раније је данас критиковао управу КЦ Ниш због лоше организације око поправке апарата за зрачну терапију и дао им рок до сутра да проблем реше.

Лончар је рекао Тањугу да "није нормално да пацијенти не могу на зрачну терапију јер је тендер оборен неколико пута" и додао да је менаџменту дао рок до петка (сутра) да реше проблем.

Према речима министра, ништа не може бити важније од људског живота и људског здравља и да у овом случају проблем није у новцу већ у непредузимљивом менаџменту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације