Куће и имања дају за багателу

Д. СТОЈАНОВИЋ

31. 07. 2014. у 08:22

Миграције становништва одражавају се и на промет некретнина, а једини купци су гастарбајтери. Продаја станова већа једино у Алексиначком руднику, због наде да ће поново прорадити угљенокоп

АЛЕКСИНАЦ, СОКОБАЊА - Цене станова и кућа у граду на Моравици и даље падају, па се, у зависности од локације и спратности, чак и стан новијег датума може купити за 400 до 450 евра по квадрату. При томе, виша цена може се постићи само у изузетним случајевима - уколико „налети“ неки од гастарбајтера, који би да се обезбеди за дане када више не буде радио у некој од западноевропских земаља.

Како истичу у овдашњим агенцијама за промет некретнина, чак и за стандардне тржишне износе ваља се цењкати по више месеци, због чега нису ретки случајеви да власници станова - притиснути неком нуждом - поклекну пред иоле стрпљивим купцима са нешто дубљим џепом, па квадрате продају и по 300 евра...

Занимљиво је, међутим, да се све више станова тражи у оближњем насељу Алексиначки рудник: што због ниже цене, што због наде да би, једнога дана, ипак могао поново да проради овдашњи угљенокоп, а у том случају станови би се изнајмљивали копачима „црног злата“.

Ништа боља ситуација није ни када су куће у питању, те је све више оних - чак и у ужем центру града - на којима стоји табла са натписом: „Кућа на продају - врло повољно“! Примера ради, зграда од 60 до 80 квадрата, са плацем од три ара, може се пазарити за 20.000 до 25.000 евра.

Ипак, промет и ових објеката је све слабији, а ако неки и промени газду, то је опет из нужде продавца - најчешће због селидбе у неки други град или школовања деце, уколико располаже резервним кровом над главом.

С обзиром на то да „пражњење“ села, због миграција становништва није мимоишло ни ову општину, многа насеља су се свела на неколико десетина, чак и на свега три или пет старачких домаћинстава. Млађи су одавно отишли: или у иностранство, или у Београд, Ниш, Крушевац... надајући се бољем животу од сеоског. Родно огњише, најчешће само ако имају неког од фамилије, обиђу у врх главе једном годишње, па је свакодневно све више кућа и имања који су зарасли у коров. Зато се, у готово сваком од 71 села у алексиначкој општини, а поготово у оним удаљенијим од града, комплатна запуштена домаћинства - кућа, помоћне зграде и неколико хектара земље - могу купити по цени од две до десетак хиљада евра, чак и на почек.

Пре извесног времена неколико викендица и мањих сеоских кућа покуповали су странци - углавном Руси и Италијани - али и они се врло ретко или чак уопште не виђају у својим поседима...

С друге стране, у суседној Сокобањи цена некретнина се добро држи, а квадрат стана или апартмана кошта од 900 до 1.100 евра, колико и, на пример, у Нишу. Због све веће беспарице, како истичу у агенцијама, промет је нешто слабији него ранијих година, али га ипак има. Поред имућнијих Београђана, Новосађана и оних са дубљим џеповима из других градова - зато што је Сокобања све атрактивнија туристичка дестинација - и овде је много купаца међу нашим гастарбајтерима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације