Тршић: Заметак Вуковог института за језик

В. Митрић

21. 07. 2014. у 07:45

Објекти будућег центра за младе добили кров, па следи коначно уређење

ТРШИЋ - Велелепна здања Центра за младе, у центру Вуковог родног села, стављена су под кров и сада следе завршни радови, а потом и опремање. По речима градоначелника Лознице Видоја Петровића, држава је за те намене издвојила 172, а локална власт је - домаћинским избором извођача радова - успела да уштеди чак 52 милиона динара. Уз то, поред локације, пројекта и комплетне инфраструктуре, обезбеђени су и прилазни путеви.

Грађевине су се, иначе, одлично уклопиле у амбијент завичаја оца наше писмености и културе, крај пута који води ка Коренити, селу које краси задужбина Немањића... Зато лозничка власт очекује помоћ државе да Тршић добије простор који ће моћи да прими 150 гостију, са савременим салама за стручна предавања и разне научне скупове, уз све пратеће садржаје.

- Ред је да и Србија добије Вуков институт језика и писма, нешто попут оног који су Немци посветили сараднику нашег великог сународника, чувеном Гетеу. Поред Музеја језика и писма, те Куће писаца, тиме бисмо имали заокружене садржаје од великог значаја и за наш род, и за нашу земљу - закључује Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације