СМЕДЕРЕВО - Пред Вишим судом, после осам година, завршено је суђење градоначелници Јасни Аврамовић, оптуженој за примање мита док је била на челу Инфективног одељења Здравственог центра „Свети Лука“. После осам сати изношења своје завршне речи, она је истакла да очекује ослобађајућу пресуду...

- Током осам година трајања овог процеса, доказано је да су све моје радне дијагнозе истините, да на основу њих ниједан од седморо осигураника није остварио право на инвалидску пензију, те да сам у свему поступала у складу са овлашћењима. Ни једним исказом сведока није доказана моја повезаност са новцем, па ни оптужба за кривично дело примања мита није одржива - изјавила је Јасна Аврамовић, указујући да наводни докази против ње почивају само на једној изјави сведока, која је недоследна, односно оптужница је у целости измишљена.

Подсетимо, она је била и ухапшена, у октобру 2005. године, док се је налазила на месту председника општине - изабрана годину дана раније, на непосредним изборима, као кандидат групе грађана „Покрет за Смедерево“.

- Од почетка, циљ овог процеса била је моја смена са места председника општине, па су измишљане дијагнозе, у причу се уводили нарко-дилери, вршили притисци на сведоке... Претрпела сам бројне притиске и доживела претње, као и моја породица, а сада очекујем да ће ме суд ослободити, с обзиром на то да би свака друга пресуда за мене била политичка - закључила је Јасна Аврамовић, док је Тужилаштво, раније, у завршној речи изнело став да је доказана кривица за продужено кривично дело примања мита.

Председник судећег већа Вишег суда Драгослав Милановић - по закључењу главног претреса - изрицање пресуде заказао је за 2. јун.

ДОКАЗИ И ЗАСТАРЕЛОСТ

ОДБРАНА Јасне Аврамовић износила је завршне речи укупно 11 сати. Бранилац оптужене, Петар Петров тражио је ослобађајућу пресуду услед недостатка доказа, истакавши да се једино може размишљати има ли доказа за кривично дело корупција у здравству, али да би у том случају суд најпре морао да донесе одбијајућу пресуду, као и да је за то дело наступила апсолутна застарелост!