НАУЧНИ рад др Петра Драгића (44), који говори о његовом дводеценијском искуству у операцијама на венама, уврштен је у селекцију Панамеричког интернационалног ендоваскуларног конгреса, који је прошле недеље одржан у бразилској метрополи Сао Паулу. Конгрес је окупио чак 3.000 лекара из целе Јужне Америке, а Драгићу је том приликом додељена и специјална награда за допринос овој грани медицине.

- Реч је о, заиста, престижном стручном скупу, а најпре је једна његова посебна сесија била посвећена искуствима из регије Балкана. После тога је мој рад изабран за презентацију на главној сесији целог конгреса, што је, разуме се, изузетна част - каже др Драгић.

Уз то, као и награду која му је уручена у завршном делу конгреса, др Драгић је добио и позиве да наредне године искуства из области операције вена презентује на још два стручно-научна конгреса у Бразилу. Прихватио их је, наравно.

Петар, иначе, оперише у својим здравственим центрима у четири града: Новом Саду, Београду, Бањалуци и Подгорици, док је прве кораке направио на Институту за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици. Ту је радио укупно 12 година, завршивши и специјализацију и супспецијализацију.

Пре седам година је др Драгић први, не само у Србији него и у окружењу, увео ласерске операције вена. Од тада их је у центрима у поменута четири града обавио чак 5.000! Према званичним подацима, у овом тренутку у Европи нема хирурга с толиким бројем таквих операција. О томе најбоље говори чињеница да је 2012. и 2013. године проглашен за европског лидера у броју ласерских операција на венама.


КОНСТРУИШЕ ЛАСЕРЕ

КОЛИКО дубоко је др Петар Драгић ушао у суштину ласерских операција, говори и чињеница да престижни светски произвођачи ласерских апарата у пословању одавно користе његова искуства. Штавише, једна велика компаније данас, према његовом нацрту, прави нови тип таквог апарата.