Мачванска Митровица: Поринут крузер за Холанђане

С. Костић

четвртак, 10. 04. 2014. у 21:14

Мачванска Митровица: Поринут крузер за Холанђане
Велики дан за бивше бродоградилиште "Сава", сада "Вахали", у четвртак путнички брод "Амависта", дуг 175, а широк 11 метара, намењен за пловидбу рекама

МАЧВАНСКА МИТРОВИЦА - у четвртак је поринут први путнички брод који је направљен у овдашњем обновљеном бродоградилишту, од кад га је купила холандска компанија "Вахали". Ради се о крузеру "Амависта", за иностраног купца, дугом 175, а широком 11 метара, намењеном за пловидбу рекама. Поред вредности од 17 милиона евра, импресиван је и капацитет - 170 путника.

Подсетимо, пре тачно годину дана, бродоградилиште "Сава" у Мачванској Митровици - после деветогодишњег стечаја - продато је из седмог покушаја. Холандски инвеститор је обновио постројење које постоји од 1919, вратио око 350 радника на посао и започео производњу, односно извоз.

- Овај путнички брод направили смо за пет и по месеци. Задовољни смо послом овде, и за Србију смо се одлучили због стручности радне снаге и географског положаја - каже Винсент Бекер, генерални менанџер компаније "Вахали".

Ни Бранислав Недимовић, градоначелник Сремске Митровице, не крије задовољство због чињенице да је - после дуге агоније - ово предузеће успело да се стабилизује, а "свануло" је и запосленима.

- Радио сам у старом бродоградилишту и наставио у овој компанији, где имамо редовну плату и засада је све добро - каже Марко Василић.

Иначе, холандска фирма "Вахали" постоји од 1923, у Србији послује тек десет година и за то време поринуто је више од 20 бродова. Како кажу, овде су дошли без икаквих субвенција и, ето, готово комплетну производњу бродова из Холандије преселили на Саву.