ОД Стефана Немање до Стефана Високог, од Светог Саве до владике Николаја Велимировића, све до Светог Атанасија Великог, укупно 90 икона свих знаменитих државника и црквених великодостојника, који су обележили седам и по векова српске цркве и историје, осликано је у малој новоподигнутој цркви посвећеној Светом архангелу Михаилу у браничевсом селу Брзоходе, код Жабара.

Својеврсна иконографија урађена је по идеји Андреје Лазића, протојереја-ставрофора, захваљујући приложницима,којих је исто колико и икона, из десетак места у Србији, највише из Брзохода. А, на зиду изнад улазних врата новог храма, краси је раскошна икона "Успеније пресвете Богородице", чију израду је донирао Саша Илић, фудбалер "Партизана". Све иконе је осликао Станоје Богићевић, из Јагодине, са помоћницима.

Прота Андреја Лазић, жива енциклопедија и хроничар овог краја, добитник је бројних црквених и световних признања, који је организовао да се у последњих четири деценије у општини Жабари изграде, односно комплетно обнове четири православна храма, један од оснивача познате манифестације "Четерешко прело", недавно је отишао у заслужену пензију:

ПОСЕТЕ СВЕТИЊАМА Има прота и детаљне податке о својих 75 организованих посета српским светињама. Возаче аутобуса и безбедност на овим путовањима оцењивао је од један до пет. Ко би добио нижу оцену од тројке, више није могао да вози његове излетнике.

- Данас ми је пуно срце, јер сам успео да на једном месту спојим знамените државне и црквене личности од постанка Србије до данас, што је јединствен случај.

Данас је наша црква у Брзоходу велика учионица српске историје, где ђаци могу у "очигледној настави" највише да науче - каже прота Андреја, родом из Руденице код Александровца у Жупи, син монаха Климента у манастиру Витовница, у Велући, и отац Драгана, свешетника цркве Свети Сава у Лондону.

Он додаје да се, поред богате иконографије, на зиду нове цркве налази и плоча са исписаним именима 80 ратника из Брзохода који су погинули у Првом светском рату - донација Животе Савића, деде фудбалера Илића.

По површини мала црква, којој још недостаје само спољна фасада, грађена је равно две деценије и однедавно је у функкцији, па мештани овог села са близу триста домова, више не морају да путују до две цркве у Четерешкој шуми, најближе њиховом селу:

НИЈЕ МОГАО ЗабелеЖио је прота Лазић да је држао опело супружницима у Симићеву који су умрли истога дана, али и да је замолио другог свештеника да опева преминулу младу жену, мајку двоје деце, од 2,5 година и осам месеци,која су била на сахрани,јер он није могао да заустави сузе.

- Градња је почела када је мештанин Сима Јевтић поклонио плац и о свом трошку изградио темељ нове цркве, а поклонио је и место за формирање новог гробља, а затим настављена захваљујући бројним приложницима из овог и многих других места, на челу са другим највећим донатором Боривојем и његовим сином Драганом Радивојевићем, из Брзохода, на раду у Аустрији - каже прота Лазић, и додаје да очекује од свог заменика у парохији, младог свештеника Павла Спасојевића, да уз помоћ парохијана убрзо израде фасаду нове цркве.


ЛЕТОПИС СВЕ ЗАБЕЛЕЖИО

Прота Андреја Лазић за време службовања у Симићеву,Жабарима, Брзоходу и Четережу, у периоду од четири деценије водио је својеврсни летопис, који је данас саставни део његове библиотеке са више од 500 књига.

У двадесетак свезака забележио је све важније догађаје у овом крају, необичне приче о људима, до - непрекидног бележења метеоролошких прилика.

- Најтоплији дан у овом крају са 43 степена био је 11. август 1994. године, а највећа градобитина у јуну 2009. када је град величине ораха "све убио" - каже.