Кобно кашњење царског реза

Б. ПУЗОВИЋ

05. 03. 2014. у 20:59

Кобно кашњење царског реза
Седам година супружници Ивана и Саша Катић чекају на одговор зашто је њихово дете рођено мртво. Гинеколог осам месеци избегава суд. Обдукција показала да је беба могла да преживи

ВАЉЕВО - Супружници Ивана (28) и Саша (27) Катић из Кожуара код Уба седам година ишчекују правду и одговор зашто је њихова мушка беба у ваљевској болници рођена мртва. За тешко дело против здравља људи, окривљен је др Слободан Гвозденовић, гинеколог у овдашњој болници, јер је према оптужници несавесно поступио у ноћи између 23. и 24. јануара 2007. године, приликом порођаја Иване Катић.

- Од почетка до данас у Основном суду у Ваљеву било је заказано више од 10 главних претреса - каже Саша Катић. - Од августа прошле године неколико главних претреса одложено је из разних разлога. На последњем суђењу Гвозденовић је доставио лекарску потврду да је спречен из здравствених разлога. Судија је браниоца обавестила да ће ако се окривљени не појави 17. марта, бити издата наредба за његово принудно довођење и наложено вештачење здравственог стања.

Чланови Судско-медицинског одбора Медицинског факултета, су на захтев суда дали мишљење да је током порођаја Иване Катић дошло до „патње по плод“. Порођај је требало да се заврши царским резом одмах када је то уочено, а не скоро пет и по сати касније како је учињено. Одбор наводи да би се правовременим царским резом највероватније родило живо дете.

- Гинеколог у Убу је девет месеци одржавао трудноћу и све је било у реду - каже Ивана Катић. - У трећем месецу сазнала сам да ћу родити здравог дечака. Са порођајним боловима примљена сам у болницу. Сутрадан сам добила температуру и висок притисак, а др Слободан Гвозденовић уопште није долазио да ме обиђе већ су га о мом стању обавештавале медицинске сестре. У једном тренутку се појавио и рекао ми да ћу се ујутру породити, али је на другом прегледу уочио да нешто није у реду па је доктор звао анестезиолога да се одмах уради царски рез. После порођаја Гвозденовић је рекао да ништа нису могли да учине, а да је дете рођено мртво. Супруг и ја били смо шокирани. Обдукциони налаз показао је да је беба била на крају десетог месеца трудноће, способна за ванматерични живот. Ивана се сећа да је на последњем прегледу пре порођаја, два пута осетила трзаје бебе.

ИЗБОРИ И ОДШТЕТА

ГЛАВНИ претрес заказан за 28. фебруар одложен је јер је Гвозденовић суду оставио поднесак да ће тада бити у изборној кампањи. У прилогу поднеска доставио је изборну листу СНС за републичке изборе на којој се налази на 56. месту. Адвокат Катића је то оценио као дрскост и свестан покушај да се избегне суђење. Упоредо са кривичним поступком супружници су због лекарске грешке покренули парницу против Здравственог центра. У мају 2010. је закључено поравнање, па им је осигуравајућа кућа „Дунав“ исплатила око 1,2 милиона динара за физичке и претрпљене душевне болове, страх, трошкове сахране и судског поступка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације