Медвед упада у по бела дана

Д. ГАГРИЧИЋ

недеља, 19. 01. 2014. у 21:42

Медвед упада у по бела дана
На стоку ударила звер са планине па мештани Беле Реке под Муртеницом трпе огромну штету. „Горски цар“ се гости у по бела дана. Ноћу из домова излази само ко баш мора
НОВА ВАРОШ - Мештани Беле Реке, села на падинама Муртенице, недељама су у страху од медведа који у по бела дана упада у ограде и торове у близини кућа и штала и проређује и онако малобројна стада оваца.

У засеоцима Дуковићи, Жунићи, Виторовићи, па Вукићи и Рековићи звер је од јесенас, кажу сточари, заклала 15 најбољих оваца или лањских јагњади. Најчешће су на удару стада у осојима између Клисуре и Беле главе, по засеоцима Сајмана, где су увале и неколико пећина, а страх се спустио до усамљених кућа.

- Ма штету би мечки опростили, али нас страх за чељад - јада се Милан С. Виторовић. - Па четворо деце само пуким случајем није наишло на место где је медвед изнад моје куће растргао овцу у два сата по подне!? Ноћу из куће излазе само најодважнији или кад мора да се обиђу краве и овце у шталама. По целу ноћ горе светла...

По отисцима шапа, али и остацима само коже и главе оваца на месту гозби, мештани су уверени да им је у посети био „горски цар“, који због топлог времена није у зимском сну у јазбини. Драгомир Виторовић, послужитељ школе у Доњој Белој Реци, коме је „зулумћар“ заклао двоје јагњади, каже да је открио трагове у близини куће и штале, али и брлог у оближњем шумарку. Нјегов комшија имао је блиски сусрет, „очи у очи“.

- Пођем да одсечем дрва моторком недалеко од асфалтног пута и штале кад на путић излете мечка, на свега пет-шест метара! Као да се изненадила: стаде, погледа ме, па замаче у шуму низ долину... Нисам се најпре уплашио, али кад дођох штали, ухвати ме трема и оставих све, заборавио и стоку. Отрчах кући да јавим комшијама да је звер у близини - казује Малиша Виторовић.

Ретко је ранијих година медвед виђан у овом крају, лане је само прошао „коридором“. Међутим, штета није било као зимус, када су сточари затражили помоћ ловаца, инспекција, полиције, општине. Добијали су исти одговор: мечка је заштићена а и - државна брига.

- Зебемо од несреће, нешта се мора предузети: бар да се медвед „успава“ и пресели у друго станиште - опомиње Раде Жунић.

ПЕТАРДЕ У ПЕЋИНИ

ГРУПА мештана претраживала је околину Новакове пећине, а унутра су са секиром ушли Драгомир и Миломир М. Виторовић. Бацали су петарде, али мечку - нису истерали, већ само нашли трагове. У неколико увала и пећина према клисури нико није залазио...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

pater f

20.01.2014. 11:04

Država da plati štetu meštanima kad je meda zakonom zaštićen.To je kao šteta elementarne nepogode.

Deki

20.01.2014. 12:39

U ovoj zemlji su sve izopačene pojave, vrednije i zaštićenije od onih normalnih. Medved treba da bude zaštićena vrsta, ali u civilizovanim zemljama i sredinama, gde je jasno označeno gde počinje zaštićeno područje, rezervat prirode. U gradovima se ljudi samoorganizuju da se zaštite od kriminala i droge, dok se u pojedinim selima izgleda moraju sami štititi od raznih životinja. Šta će nam onda država? Zbog plaćanja poreza?